На початку червня у подвір’ях житлових будинків, які розташовані на території 174 виборчого округу невідомі почали розповсюджувати газети з матеріалами, які містять ознаки агітації проти нардепа Олександра Фельдмана.

Газети «Інформаційний бюлетень 2» почали з'являтися у подвір’ях будинків по вулиці Великій Панасівській, на Баварії і на Холодній горі.

Всі матеріали в газеті були пов'язані з особистістю Олександра Фельдмана, народного депутата, який змагатиметься за мандат у 174 виборчому окрузі. На першій шпальті газети розміщена стаття «Політик Фельдман дійшов до краю», у якій в негативному ключі описується політичний шлях Олександра Фельдмана, а поряд випущений текст «Ми всі вийшли з народу?», в якому автори також в негативному контексті передають трудовий шлях нардепа.

Як замовник цієї газети виступає «Комітет виборців Харкова», надрукована вона у ТОВ «Время», а відповідальний за випуск Андрій Стронов.

В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відсутня будь-яка інформація про організацію «Комітет виборців Харкова», а Андрій Стронов є довіреною особою Олександра Фельдмана.  В Україні, згідно з даниими  ЄДР, існує шість ТОВ «Время», які не перебувають у процесі припинення: у селі Салгани в Одеській області, у містах Шахтарськ, Донецьк і Макіївка Донецькій області, у місті Севастополі і біля міста Алушта в Криму. У жодної з цих компаній у видах діяльності не зазначений друк газет, типографська діяльність, або інші схожі послуги.

Олена Трофімова, довірена особа кандидата в народні депутати, Олександра Фельдмана, подала до 174 окружної виборчої комісії скаргу з проханням звернутися до правоохоронців для перевірки розповсюдження цієї газети.

«Розповсюджувались газети, які повністю викривляли біографію Олександра Фельдмана. Тому звісно ми відреагували в рамках закону, подали скаргу в окружну виборчу комісію. Так, як розслідування історії видання цієї газети не входить в повноваження комісії, вони підготовили від себе звернення до поліції, яка вже буде цим займатися. Зараз ми готуємо звернення і в прокуратуру і міністру внутрішніх справ і в СБУ, щоб адекватно відреагували на те, що відбулося з нашим кандидатом», — прокоментувала Олена Трофімова, довірена особа кандидата в народні депутати Олександра Фельдмана.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 13 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія - суб'єкт виборчого процесу, кандидат у депутати мають право звернутися до засобу масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку партія або кандидат вважають недостовірною, з вимогою опублікувати їх відповідь. Засіб масової інформації, що оприлюднив відповідний матеріал, не пізніш як через три дні після дня звернення з вимогою про відповідь, але не пізніше останнього дня перед днем голосування зобов'язаний надати партії, кандидату у депутати, щодо яких поширено недостовірну інформацію, можливість оприлюднити відповідь.

 

За коментарями звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)