У Білій Церкві (90 виборчий округ) спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди та агітаційну поліграфію без вихідних даних. Щодо усіх випадків написали заяви у поліцію.

22 червня спостерігачі ОПОРИ звернулися до правоохоронців через ймовірне порушення виборчого законодавства. Зокрема, представники місцевого осередку Радикальної партії Олега Ляшка у центрі Білої Церкви розмістили намет, звідки розповсюджували агітаційну продукцію, а саме партійну газету без даних, передбачених ч.7 ст. 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України» – відомостей про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформації про осіб, відповідальних за випуск.

У зв'язку з ймовірним порушенням виборчого законодавства, спостерігач викликав поліцію на місце розташування агітаційного намету, прибула слідчо-оперативна група і зафіксувала порушення.

Крім того, у партійній газеті Радикальної партії, розміщене соціологічне опитування, у якому відсутня інформація передбачена ч. 10 ст. 71 ЗУ «Про вибори народних депутатів». Ця стаття Закону передбачає, що засоби масової інформації у разі оприлюднення результатів опитування громадської думки, пов'язаного з виборами депутатів, зобов'язані зазначити замовника опитування, повну назву організації, що проводила опитування, час його проведення, територію, яку охоплювало опитування, розмір та спосіб формування соціологічної вибірки опитаних, метод опитування, точне формулювання питань, можливу статистичну похибку.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області зазначає: «Продукція, яка розповсюджувалась з агітаційного намету, формою та змістом нагадує періодичне видання, однак вона не містила ніяких відомостей, передбачених ст.32 Закону України «Про друковані засоби масової інформації», таких як засновник, редактор, тощо, що є порушенням вище згаданого закону. Крім того, якщо дана продукція все ж таки ЗМІ, то в ній має бути дотримане і виборче законодавства в частині правил оприлюднення опитувань громадської думки, в даному випадку це може бути вже другим порушенням. Якщо ж дана продукція, це не ЗМІ, а друкована агітація, то вона повинна містити відомості передбачені ч. 7 ст.69 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Між тим, 17 червня спостерігач ОПОРИ зафіксував у Білій Церкві білборди з політичною агітацією на користь Радикальної партії, які містили вихідні дані. Однак, станом на 17 червня ще жодною партією не було створено спеціального виборчого фонду для фінансування передвиборчої кампанії. А відповідно до ч.6 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії.

Також спостерігач ОПОРИ зафіксував низку бордів у Білій Церкві на користь різних політичних сил, на яких були відсутні вихідні дані. Йдеться про білборди партій «Опозиційна платформа – За життя», «Українська Стратегія Гройсмана» та борди без вихідних даних із зображенням Андрія Білецького – № 2 у списку ВО «Свобода». Щодо кожного суб'єкту виборчого процесу спостерігач написав заяву до поліції. У заявах вказано дві і більше адреси розміщення агітаційної продукції з ймовірними порушеннями.

Нагадаємо, відповідно до ч. 23 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», Забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)