В одномандатному виборчому окрузі №166 (м. Теребовля) спостерігачі ОПОРИ зафіксували ймовірні порушення Закону України «Про вибори народних депутатів України» у веденні агітації  кандидатом у депутати та нардепом Миколи Люшняка.

20 червня спостерігачі ОПОРИ у місті Теребовля на тумбі для афіш зафіксували інформаційні плакати із зображенням, ім’ям і прізвищем народного депутата і кандидата у депутати Миколи Люшняка. Рекламне повідомлення соціального характеру мало такий зміст «13-14 липня загальнонаціональна проща до Зарваниці. За мир в Україні під покровом Богородиці». Друкована продукція містила неповні вихідні дані. Були вказані замовник (Люшняк М.В), друк (ТОВ Портнер Медіа) і тираж (20 шт.), але були відсутні відомості про осіб відповідальних за випуск.

Факт розміщення такої рекламної продукції мав ознаки порушень Закону України «Про вибори народних депутатів України», а саме частини 7 статті 69, частин 8 і 23 статті 74. А частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність у випадках розповсюдження під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, так і у випадках коли така інформація означена неправильно чи неповно. Тому спостерігачі ОПОРИ зателефонували на лінію «102» та повідомили про зафіксований випадок.

18 червня Микола Люшняк був зареєстрований кандидатом у депутати в одномандатному виборчому окрузі №166 (постанова Центральної виборчої комісії № 1047). Згідно з частиною 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з наступного дня після рішення про їхню реєстрацію.

Поряд з тим, серед населення округу №166 розповсюджувалися газети з інформаційними повідомленнями про народного депутата Миколу Люшняка та буклети із привітанням нардепа з нагоди свята Трійці. Матеріали через поштові скриньки отримали мешканці села Великий Говилів Теребовлянського району.

Перший випуск газети за червень 2019 року «Український господар+» на титульній сторінці містить вже описану вище рекламу прощі до Зарваниці із зображенням Миколи Люшняка. На сторінках видання у рубриці новин опубліковані статті, які присвячені нардепу або стосуються його діяльності.

Наприклад, у повідомленні «Монастириський район бореться з негодою» йдеться про те, що депутат-мажоритарник надав пів тонни дизпалива для забезпечення роботи техніки при ліквідації повені у селах Красіїв та Гранітне Монастириського району. Також у статті про фестиваль «Пісенні Медобори» зазначено, що Люшняк став спонсором цього заходу.

Далі у рубриці «Думки вголос» розміщена публікація «Микола Люшняк: Українська мрія про «ліниві вареники» у політиці». Вона висвітлює думку нардепа щодо політичних настрої у країні. У жодному випадку статті не мають маркування «політична реклама» або «передвиборна агітація», що суперечить частині 17 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Загалом газета має вісім сторінок. Вона також включає розділи: проща, здоров’я, добрий господар і сила молитви, які містять статті з практичними порадами у відповідних галузях.

У реєстрі друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств є відомості про реєстрацію газети «Український господар плюс». Однак, на примірнику газети, який отримали мешканці села Великий Говилів, відсутні дані про номер і дату свідоцтва про державну реєстрацію ЗМІ та інші вихідні дані видання. Натомість зазначено замовника, якою є ФОП Вербицька Юлія Ігорівна. Газета надрукована видавництвом «А-Прінт» (замовлення №432) з тиражем 10 тисяч примірників.

У буклеті «Свято Трійці» опубліковані інформація про історію свята та його символи, а також привітання народного депутата Миколи Люшняка із його зображенням. Друкована продукція не містить вихідних відомостей.

Оскільки, станом на 20 червня (момент фіксації поширення агітаційної продукції), ще офіційна інформація про відкриття виборчого фонду кандидата Миколи Люшняка відсутня, тож джерела фінансування його передвиборної агітації є невідомими.

Також ОПОРА і раніше, ще до офіційної реєстрації Миколи Люшняка кандидатом у народні депутати, фіксувала наявність реклами із його зображенням на зовнішніх носіях в окрузі №166 та інформувала про це.

«20 червня Центральна виборча комісія завершила прийом документів для реєстрації кандидатів у депутати, а до 25 червня включно приймає рішення щодо їх реєстрації. Із збільшення кількості офіційних учасників виборчих перегонів агітаційна кампанія набуває все ширшого характеру. Водночас, кандидатам та політичним партіям, які є суб’єктами позачергових парламентських виборів 21 липня 2019 року слід пам’ятати, що їхня агітаційна діяльність повинна відповідати вимогам Закону України «Про вибори народних депутатів України», зокрема і принципу рівності прав та можливості, що забезпечується забороною використання під час фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчих фондів», - зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області.

У частинах 2 і 3 статті 45 Закону України «Про вибори народних депутатів України» вказано, що партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані в загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі для фінансування своєї передвиборної агітації зобов'язані утворити власний виборчий фонд, що формується в порядку, встановленому цим Законом. Фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів з інших джерел, незалежно від наявності погодження з партіями - суб'єктами виборчого процесу чи кандидатами у депутати, забороняється.

У частині 7 статті 69 Закону вказано що друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, тираж, а також інформацію відповідального за випуск.

А відповідно до частини 23 статті 74 цього Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів без перерахованих вище відомостей.

У частині 8 статті 74 вказано, що під час виборчого процесу забороняється використання у комерційній та соціальній рекламі прізвищ чи портретів кандидатів у депутати. А у частині 17 цієї ж статті йдеться, що усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)