Рекламні щити з символікою 4 політичних партій зафіксовані у п’яти виборчих округах Одеськоъ області.

Партія «Українська стратегія» представлена на білбордах в округах №№ 137, 138, 139, 140, партія «Європейська солідарність» - в округах №№ 135, 137, 138, 139, 140, партія «Слуга народу» - в округах №№ 141, 142. Партія «Довіряй Ділам», яка хоч і не йде на вибори окремо, теж представлена на рекламних щитах в усіх 4 округах, розташованих в Одесі: №№ 133, 134, 135,136.

Що стосується кандидатів по одномандатних виборчих округах, то спостерігачі ОПОРИ зафіксували активність щонайменше 11 кандидатів та потенційних кандидатів у народні депутати.

В окрузі № 133 (Київський район міста Одеси) розміщено білборди на підтримку потенційного кандидата Дмитра Танцюри та листівки на підтримку кандидата Вячеслава Беженара, в окрузі №134 (Малиновський район міста Одеси) є рекламні щити на користь кандидата Геннадія Чекіти та листівки на підтримку Олександра Іваницького, в окрузі №136 (Суворовський район міста Одеси) з’явилися білборди на підтримку кандидата Дмитра Голубова.

В області теж з’явилися перші рекламні конструкції з інформацією про кандидатів і потенційних кандидатів. В ТВО №137 (центр – м. Подільськ) зафіксовано білборди на підтримку кандидата Леоніда Клімова і потенційного кандидата Олексія Гончаренка, в ТВО №138 – на підтримку потенційного кандидата Князя Хачатряна, в ТВО №139 – на підтримку кандидата Олександра Пресмана, а в ТВО №140 – білборди на користь потенційних кандидатів Юрія Крука та Василя Гуляєва.

«Кандидати після реєстрації Центральною виборчою комісією повинні фінансувати виготовлення і розміщення агітаційних матеріалів з виборчого фонду. Крім того, згідно з частиною 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України», партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати», - зауважив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Також, відповідно до частини 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку (частина 8 статті 68 Закону).

Нагадаємо, що спостерігачі ОПОРИ з кінця травня постійно фіксують активності потенційних кандидатів, спрямовані на роботу з виборцями.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)