На Чернігівщині спостерігачі ОПОРИ зафіксували у виборчому окрузі №210 (м. Прилуки) 4 рекламні щити з символікою двох політичних партій. Три з них з написами «Аграрна партія іде в парламент», один білборд з гаслом «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся. Європейська солідарність».

17 червня спостерігачка ОПОРИ звернулася до Прилуцького відділу ГУ Національної поліції в Чернігівській області з заявою про те, що у місті Прилуки по вулицях Київській, 265 (навпроти Іванівської церкви), Київській, 178 (біля Агротехнічного коледжу), Київській, 214 (біля Прилуцької державної податкової інспекції) та Вокзальній, 19 розміщені білборди без вихідних даних з агітаційними матеріалами політичних сил «Аграрна партія» та «Європейська солідарність», таке розміщення може містити ознаки адміністративного правопорушення у випадку, якщо партія буде визнана суб’єктом виборчого процесу.

Як зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, на сьогодні існує певна складність з визначенням моменту закріплення за партією статусу суб’єкта виборчого процесу. З одного боку стаття 12 Закону про вибори народних депутатів визначає суб’єктом виборчого процесу партію, що висунула кандидата в депутати, проте закон не визначає чи моментом набуття такого статусу є проведення з’їзду чи факт реєстрації кандидатів в ЦВК. Громадянська мережа ОПОРА звернулася за роз'ясненням до Центральної виборчої комісії, проте слід зауважити, що більш обґрунтованою виглядає позиція, щодо прив’язки до моменту реєстрації в ЦВК, адже партії можуть відмовити в реєстрації, а тоді сам факт проведення з’їзду не буде мати юридичного значення. Спостерігачі повідомили поліцію для з'ясування чи є має місце  факт порушення та для можливого реагування на нього.

Як зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області відповідно до ч. 3 ст. 68 Закону «Про вибори народних депутатів України», «політична реклама - це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)