12 червня під час всеукраїнського туру «Рух змін» Святослав Вакарчук і команда «Голос» приїхали до Чернівців. Попередньо мобільна група волонтерів політичної партії перебувала з візитом у місті  Кіцмань.

12 черня о 18:00 розпочалася зустріч лідера політичної партії «Голос» Святослава Вакарчука. Він зустрівся з волонтерами та представниками бізнесу. Захід відбувався у приміщенні медіацентру «Belle Vue», вхід на подію був вільним, на відміну від Хмельницького, де для того, аби потрапити на зустріч, треба було попередньо зареєструватися. Однак в описі події на Facebook місце проведення заходу не було вказане.

На заході були присутні кандидати в депутати зі списку партії «Голос», які є вихідцями з Чернівецької області: Максим Кияк (кандидат в народні депутати України по одномандатному виборчому окрузі № 201), Пауль Пшенічка (№ 56 у списку партії) та Олексій Попович (№ 139 у списку партії). Після нетривалої презентації програми партії, охочі могли задати Святославу Вакарчуку свої запитання.

О 19:30 в Літературному Целанівському центрі Святослав Вакарчук та згадані потенційні кандидати в депутати парламенту (Максим Кияк, Пауль Пшенічка та Олексій Попович) зустрілися з пресою.

Зокрема, Святослава Вакарчука запитали, чи не вважає він концерт непрямим підкупом. Лідер «Голосу» відповів: «Хіба «Океан Ельзи» не може дати безкоштовний концерт в Чернівцях? Запитайте людей, їм подобається це чи ні? Там нема жодного слова агітації. Під час концерту немає жодної символіки жодної партії, я не говорю жодних лозунгів. Це просто концерт. Від коли це концерт в центрі міста, на якому не говорять жодної політичної агітації, стає безкоштовним підкупом виборців? Якби я просив їх зі сцени голосувати за «Голос» під час концерту, то мабуть Ви були б праві. Але я цього робити не буду ні зараз, ні під час кампанії… У нас свої принципи. Ніколи, навіть якщо це мені буде дуже потрібно, під час виступу групи «Океан Ельзи» ви не побачите ні символіки на сцені партії «Голос», ні моєї прямої агітації… Дещо можу сказати перед концертом, і це не відноситься ніяким чином до самої музики. Для нас є принципово, це я, як музикант групи «Океан Ельзи», сказав в штабі партії «Голос», що група «Океан Ельзи» не буде агітувати за партію «Голос» на своїх концертах».

Про захід деяких журналістів попередньо повідомляли розсилкою на email. Доступ до приміщення був вільним, а на вулиці під час зустрічі представників партії «Голос» з пресою було встановлено екран, на якому транслювали подію наживо.

Близько 20:45 Святослав Вакарчук зустрівся з мешканцями та гостями міста на Соборній площі. Розповівши про 5 принципів його політсили, лідер «Голосу» представив та надав слово викладачу Паулю Пшенічці (№ 56 у списку партії) та кіборгу Андрію Шараскіну з позивним «Богема».

Святослав Вакарчук зазначив: «Я, як музикант, обіцяв, що жодної політичної агітації під час концерту групи «Океан Ельзи», жодної символіки, жодних слів про партію ні від мене, ні від кого Ви не почуєте. Тому що ми люди, які чесно відповідають за свої слова. Ми проти подвійних стандартів. Далі тільки музика». Після цього символіка партії «Голос» зникла з екрану сцени, на яку вийшли музиканти «Океану Ельзи» та розпочався концерт.

Як повідомив довготерміновий спостерігач Громадянської мережі ОПОРА, 12 червня вдень у місті Кіцмань Чернівецької області з візитом перебувала мобільна група волонтерів політичної партії «Голос».

Метою їхнього візиту, зі слів волонтерки Анастасії, була не агітація, а просвітницька робота з громадянами, в ході якої волонтери розклеювали агітаційні матеріали на автобусній зупинці та розповсюджували їх перехожим.

Свою діяльність вони вели протягом трьох годин, а близько 16:30 поїхали на маркованому автобусі у Чернівці.

Волонтерські групи, за словами їх учасників, складаються з представників усіх регіонів України, не отримують матеріальної чи нематеріальної вигоди за свою діяльність та керуються у своїй діяльності рекомендаціями, отриманими на навчаннях партії по роботі з громадянами напередодні.

Також роздавали листівки та браслети з айдентикою партії.

Друковані матеріали, які розповсюджували волонтери, містили у собі інформацію про програмні засади партії, реєстраційну форму волонтера для заповнення персональних даних згоди на збір та використання персональних даних.

«Політична партія «Голос» наразі ще не зареєстрована як суб’єкт виборчого процесу і в даному випадку немає підстав говорити про порушення виборчого законодавства. Також закликаємо потенційних кандидатів та представників політичних сил дотримуватись принципу рівності під час виборчого процесу, який наразі розпочато», - каже координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)