Через велику кількість суб’єктів виборчого процесу та швидкоплинність виборча кампанія буде доволі складною, що ставить перед органами адміністрування виборів та правоохоронцями багато викликів. Ці проблеми обговорили сьогодні, 13 червня, під час селекторної наради представники Міністерстві внутрішніх справ, Національної поліції, ДСНС, Держприкордонслужби, міграційної служби, Нацгвардії, Центральної виборчої комісії та запрошений представник Громадянської мережі ОПОРА.

За словами аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Клюжева, через велику кількість суб’єктів виборчого процесу ця позачергова парламентська кампанія буде набагато складнішою за президентську. «За результатами спостереження на президентських виборах ОПОРА відзначила активну роль Національної поліції України щодо реагування на порушення виборчого законодавства. Але ще більше доведеться зробити спільними зусиллями правоохоронних органів та спостерігачів на парламентських виборах. Як засвідчили попередні вибори народних депутатів, особливо в одномандатних виборчих округах, виборчий процес супроводжується достатньо великою кількістю проблем. Це і прояви підкупу виборців, і порушення порядку ведення передвиборної агітації, і зловживання адміністративними ресурсами. Держава повинна бути готова виявити і попередити випадки недотримання виборчого законодавства.  Сподіваюсь, що Україна достойно пройде виборчий 2019 рік. Крім того, важливо оперативно інформувати суспільство про успішні розслідування виборчих злочинів, щоб виборці дійсно повірили в невідворотність покарання за порушення», – зазначив він.

Клюжев підкреслив, що під час проведення виборів у одномандатних округах роль превенції та реагування на порушення є колосальною. «Недобросовісним кандидатам достатньо сфальшувати або купити незначну кількість голосів і перемоги, а тому важливо не допустити повторення цього негативного досвіду попередніх парламентських кампаній», – зауважив аналітик.

Міністер внутрішніх справ Арсен Аваков наголосив, що демократія – це, перш за все, бездоганна процедура, тому закликав всіх кандидатів вести виборчу кампанію в суворій відповідності до законодавства, не застосовувати сумнівні та протизаконні схеми і співпрацювати з представниками МВС. «Триває розгляд щодо правової позиції цих виборів в Конституційному суді, ми не можемо прогнозувати рішення КСУ, це не наша компетенція. Але ми маємо бути готові до будь-якого варіанту. Це вже наша компетенція, тому ми готуємося до забезпечення виборів по всіх можливих позиціях», – сказав Арсен Аваков.

Також він підкреслив, що робоча група МВС відновила свою роботу для координації дій поліції, ДСНС, Держприкордонслужби, міграційної служби та Нацгвардії. А також група продовжує тісно співпрацювати з ЦВК та Громадянською мережею ОПОРА.

За словами члена ЦВК Ірини Єфремової впоратися зі всіма викликами під час цих виборів можна лише у тісній співпраці з МВС: «Від імені голови ЦВК пані Сліпачук подякувати всьому складу МВС за злагоджену роботу під час президентської кампанії. Ці вибори ускладнюються не тільки великою кількістю суб’єктів виборчого процесу, а ще й тим, що скорочуються терміни виборчого процесу. Але незважаючи на всі виклики, які нас чекають, ми з достоїнством впораємося з ними і це можливо тільки в тісній співпраці».

Глава Національної поліції Сергій Князєв наголосив, що на підготовчому етапі виборчої кампанії поліція вже реалізувала ряд заходів. «Зокрема з 24 травня в регіонах розгорнуто ситуаційні центри. На їхній базі налагоджено збір інформації про події, пов’язані з виборчим процесом, забезпечується щоденний аналіз ситуації. За попередні 20 днів зареєстровано 75 заяв та повідомлень про злочини та події, пов’язані з виборчим процесом, які  в основному стосувалися фактів підкупу виборців, 30 фактів, та незаконної агітації – 25. За цими заявами розпочато два кримінальних провадження за фактом підкупу в Луганській області. Також складено 2 адміністративні протоколи, пов’язані з порушенням правил агітації», – сказав він.

За його словами, починаючи з 15 по 28 липня особовий склад Нацполіції буде переведений на посилений варіант несення служби: «Попередньо для забезпечення правопорядку нами планується залучити 70 тисяч поліцейських, а також курсанти та працівники вузів системи МВС».

Також поліцейські  знову пройдуть навчання з представниками Громадянської мережі ОПОРА, крім того будуть проведенні триденні учбові збори в усіх областях.

Варто зазначити, що вчора та сьогодні триває навчання для тренерів ОПОРИ. Учасники розбирають застосування законодавства на виборах до Верховної Ради, щоб потім передавати ці знання представникам поліції. Протягом червня-липня тренери навчатимуть близько 1700 представників патрульної поліції та слідчих у всіх областях України.