Спостерігачі ОПОРИ кілька днів поспіль не можуть застати на робочому місці виборчі комісії №28 в Дніпрі та №36 в Павлограді. Попри встановлений графік роботи вони не проводять чергування, чим обмежують права суб’єктів виборчого процесу.

Спостерігач ОПОРИ 10 червня о 17:00 та 11 червня о 15:10 намагався подати документи на реєстрацію офіційних спостерігачів окружній виборчій комісії №28 в Дніпрі. Проте, приміщення обидва рази було зачинено. За словами вахтера, члени комісії на той час вже розійшлися і здали ключі від кабінетів.

На першому засіданні окружної комісії №28, яке відбулось 2 червня, було затверджено графік роботи комісії з 9:00 до 18:00 та визначено членів комісії, які виконують свої повноваження на платній основі.

«Відсутність членів комісії в робочий час перешкоджає праву зробити подання про реєстрацією офіційних спостерігачів. Також виборці, інші суб'єкти виборчого процесу були позбавлені права звернутися до комісії зі скаргами чи заявами».

В Павлограді, що є центром виборчого округу №36, спостерігач ОПОРИ, незважаючи на неналежну роботу комісії, зміг зареєструвати подання на офіційних спостерігачів 10 червня 2019 року. Відповідно до пункту 8 статті 78 Закону України «Про вибори народних депутатів України» окружна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному одномандатному окрузі та видає їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше наступного дня після внесення подання.

Проте на робочому місці нікого з членів комісії знайти не вдалось. Один з членів комісії телефоном повідомив спостерігачу ОПОРИ, що весь керівний склад комісії разом з системним адміністратором в Києві на навчанні, тому чекати засідання можна не раніше п’ятниці 14 червня.

У виборчих комісіях №27 та №29 розглядати подання від спостерігачів будуть також із порушенням строків, визначених законодавством України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)