Черкаські теле- і радіокомпанії та друковані видання оприлюднили розцінки вартості свого ефірного часу та одиниць друкованої площі для проведення передвиборної агітації на позачергових виборах народних депутатів України, що відбудуться 21 липня цього року.

Відповідне повідомлення, розміщене в №24 (від 29 травня) обласної газети «Черкаський край».

Так, вартість одиниці друкованої площі в газеті «Черкаський край» становить 12 гривень (з ПДВ).

Телерадіокомпанія ВІККА повідомляє учасників виборчого процесу, що вартість однієї секунди ефірного часу для проведення агітації становить 15 гривень. ТРК «Ільдана» інформує, що вартість однієї секунди для передвиборної агітації обрахована в розмірі 5 гривень 73 копійки. Телерадіоорганізація «На хвилі Корсуня» повідомляє, що секунда ефірного часу коштує 1 гривню 20 копійок, а секунда виготовлення ролика – 7 гривень.

Редакція «Голос громади», радіомовлення якої розповсюджується на Уманський та прилеглі до нього райони, інформує, що вартість секунди в ефірі радіо коштує 2 гривні. Редакція радіомовлення Чорнобаївського району повідомляє вартість розцінок в ефірі радіо в розмірі 2 гривні за секунду.

«Згідно з календарним планом, засоби масової інформації повинні встановити розцінки вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу для проведення передвиборної агітації за рахунок коштів виборчих фондів не пізніше наступного дня після опублікування, тобто до 24 травня включно.

Окрім того, не пізніше, як на другий день після публікації, тобто до 25 травня включно, у друкованих засобах масової інформації повинні бути оприлюднені розцінки вартості однієї хвилини чи секунди ефірного часу для передвиборної агітації від телерадіоорганізацій та розцінки вартості одиниці друкованої площі для друкованих ЗМІ», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

Нагадаємо, Указ президента Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної ради опублікований на сайті глави держави 21 травня цього року. 23 травня Указ було опубліковано в «Урядовому кур’єрі» і він набув чинності. Згідно з ним, позачергові вибори призначені на 21 липня.

На Черкащині вибори народних депутатів відбудуться в семи одномандатних виборчих округах: 194-й (центр округу - Черкаси), 195 (центр - Черкаси), 196 (Корсунь-Шевченківський), 197 (Канів), 198 (Сміла), 199 (Жашків), 200 (Умань). Переглянути межі округів, поштові адреси та адреси дільниць можна ТУТ. Адреси та місцезнаходження окружних виборчих комісій можна подивитися ТУТ

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.