Станом на 6 червня у приміщенні ОВК №36 відсутній інформаційний стенд, стільці та комп’ютерна техніка. А самих представників ОВК спостерігачі ОПОРИ не застали на робочому місці. Своє перше засідання комісія проводила стоячи.

6 червня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА о 12:40 та о 16:00 відвідали приміщення окружної виборчої комісії №36, яке знаходиться за адресою вул. Ганни Світличної, б. 53 у м. Павлоград. Як зазначають спостерігачі, двері в приміщення було відчинено, кімнати всередині приміщення ОВК також були відчинені. Приміщення комісії не мебльовані, не оснащені необхідною технікою, представників ОВК №36 також не було на місці.

Перше засідання окружної виборчої комісії №36 відбулось ще 3 червня. Присутній на засіданні спостерігач ОПОРИ розповів, що комісія проводила своє засідання стоячи, лише деякі члені комісії мали стільці.

На стенді, який обладнується в приміщенні комісії  у вільному доступі для відвідувачів згідно із частиною 5 статті 35 Закону України «Про вибори народних депутатів України», спостерігачі ОПОРИ не змогли ознайомитись з постановами окружної виборчої комісії. Як пізніше з’ясувалось, стенд ще не був закріплений, але є в наявності.

Окрім того, при вході у будівлю відсутні будь-які вказівники або вивіски з інформацією щодо того, що тут розміщена ОВК.

Згідно з частиною 1 статті 51 Закону України «Про вибори народних депутатів України» органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їх повноважень: надавати необхідні приміщення, сприяти в облаштуванні цих приміщень; забезпечувати їх охорону, а також охорону виборчої документації; надавати згідно із встановленими Центральною виборчою комісією нормами та переліком обладнання, інвентар, оргтехніку.

Голова Павлоградської районної ради Наталя Гримайло зауважила:

«Це приміщення - спільна власність територіальних громад району, але воно знаходиться на балансі «ПМК-90». Просто, напевно, коли в ЦВК адміністрація подавала, що це приміщення районної ради, то так воно і пройшло, що це районної ради. «ПМК-90» - це районне комунальне підприємство. Що стосується обладнання приміщення, то я була там буквально в четвер. Ще не були затверджені ОВК, спеціально подивилась. Адміністрація була на день раніше там. Укртелеком був, хто там ще... Ви ж розумієте, що адміністрація і районна рада - це у нас дві гілки влади в районі, але завжди більше ми відповідаємо за саме приміщення, а за наповненість відповідає Максимчук Святослав Євгенійович - голова райдержадміністрації разом з мерами, бо окружна виборча комісія працює для округу. То там вони і за комп’ютери, і за все інше. Що стосується меблів, то балансоутримувач ПРКП «ПМК-90» мене запевняв, що в них все є і все вони встановлять. Він був у мене в понеділок, сказав що там все було нормально. Я в нього запитала про те, чи засідання комісії пройшло, чи не пройшло. Він відповів, що сьогодні в понеділок вони будуть проводити засідання. Потім він на наступний день зранку дзвонив, розповів що приходили. Директор «ПМК-90» розказав, що засідання відбулось. Тобто, я зрозуміла, що була можливість у них і присісти, і все було. Джаліл Музафар звуть цього балансоутримувача. Ще ми з ним проговорили, що там не менше 50 стільців повинно бути, столи, спитала, чи є в нього це. «Так, я все це забезпечу!», - так мене запевнив Джаліл Музафар. Якби в перший день, як тільки створились ОВК, до мене прийшли представники цієї комісії і сказали «Вибачте, ви нам не створили умови: кімнати є, двері є, а нічого в цьому немає»,  зрозуміло, що ми б вжили якихось заходів. Але я так зрозуміла, що все пройшло у них нормально, що вони вже працюють. Джаліл Музафар сам у мене питав щодо угоди з ОВК щодо оплати комунальних послуг. Потім він звертався до голови ОВК, і той сказав, що поки у ОВК не з’явиться бухгалтер, він нічого з ними не вирішить, бо бухгалтер готує всі договори».

Директор Павлоградського районного комунального підприємства «Пересувна механізована колона № 90» (ПРКП «ПМК-90») Ібрагімов Джаліл Музафар Огли зауважив: «Столи є і стільці. Ми їм дамо. У нас є інформаційний стенд, але потрібно, щоб хтось (із членів комісії – ред.) з’явився і сказав, куди його повісити. Нема ще нікого. Як тільки з’являться наші друзі з окружної комісії, ми все забезпечимо».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)