31 травня 2019 року Центральна виборча комісія призначила склади та керівництво окружних виборчих комісій. У Чернівецькій області таких виборчкомів 4. Усі вони провели свої перші засідання відповідно до законодавства: не пізніше, ніж через три дні після створення.

У всіх окружних виборчих комісіях Чернівецької області ЦВК затвердила максимальну кількість членів – по 18 людей. Однак не всі вони прийшли на перші засідання своїх ОВК.

Зокрема, на виборчому окрузі №201 не з’явилася голова окружного виборчкому – Дерманська Світлана Вікторівна, яка мала б представляти політичну партію «Інтернет партія України». Керівниця цієї ОВК родом із Одеси, її планують замінити. Відвідувати скликання Світлана Дерманська не планувала.

Замість голови засідання окружної виборчої комісії на ТВО №201 провела її заступниця Кучерівська Софія Степанівна, яка є представницею політичної партії «Об’єднання «Самопоміч».

Відсутніми, окрім голови ОВК, були також ще шестеро членів комісії. З одним із них не вдалося зв’язатися, оскільки він не підіймав слухавку. Про це повідомила спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА, яка відвідала засідання. Також вона розповіла, що ще один член цієї ОВК не з’явився на засідання через те, що перебуває в армії.

11 членів, які прийшли на скликання окружного виборчкому, склали присягу та схвалили перші рішення. Зокрема, комісія проголосувала за те, аби визначити двох людей, які працюватимуть на платній основі.

Перше засідання ОВК на виборчому окрузі №202 відвідали 12 членів ОВК.

Один член комісії не з’явився через те, що складав іспит. Ще двоє не виходили на зв'язок, їхні телефонні номери не працювали. Інші троє членів були відсутніми, оскільки проживають у віддаленій від Чернівців місцевості. Загалом за межами Чернівецької області живуть 5 членів цієї окружної виборчої комісії.

Додамо, що п’ятеро членів ОВК на окрузі №202 уже не вперше входять до складу виборчкому: його секретарка Антоніна Гуменюк, а також Ігор Ковбас, Галина Ковбас, Марія Гайсан та Галина Кушнір уже мають досвід роботи в окружних виборчих комісіях на президентських виборах 2019 року.

У Новоселиці перше засідання окружного виборчкому на окрузі №203 відбулося 2 травня. Його провели голова ОВК Василь Чиботару, який представляє політичну партію «Опозиційний блок», та секретарка комісії Галина Бедяк, делегована Всеукраїнським об’єднанням «Батьківщина». З 18 членів комісії присутніми на засіданні були 13. Четверо членів ОВК, які не з’явилися на засідання, проживають у Донецькій та Одеській областях.

Засідання ОВК на 204 виборчому окрузі розпочалося о 19:00, присутніми були 9 членів з 18. Проводив скликання голова комісії Андрійчук Сергій Васильович, представник політичної партії «Народний фронт». Секретар Вайнтруб Олег Вячеславович, делегований «Ліберальною партією України», та заступниця голови комісії Дранчук Анастасія Дмитрівна, яка представляє «Радикальну партію Олега Ляшка», на засіданні були відсутні.

За словами довготермінового спостерігача ОПОРИ, шестеро членів ОВК ймовірно проживають в інших областях. Один із них мешкає в Кам’янці-Подільському, він погодився приїжджати на засідання до Хотина.

Дев’ятеро членів окружної виборчої комісії на окрузі №204 прийняли присягу, а після цього закрили засідання. Інші три питання порядку денного – визначення членів комісії, які працюватимуть на платній основі, прийняття графіку роботи виборчкому та залучення спеціалістів та технічних працівників для забезпечення роботи ОВК – розглянути не вдалося. Для цього комісії забракло ще одного члена, аби засідання було повноважним.

Зауважимо, що четверо членів ОВК на виборчому окрузі №204 працювали в складі комісії під час другого туру президентських виборів 2019 року.

«Ця виборча кампанія проводиться в стислі терміни, тому виборчим комісіям потрібно максимально мобілізувати свої зусилля, щоб вчасно провести всі процедури на належному рівні. Перші засідання всі комісії провели вчасно, тому маємо надію, що в подальшому суттєвих проблем в роботі комісій не буде виникати», – відзначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)