Громадянська мережа ОПОРА вітає довгоочікуване рішення ЦВК щодо скасування необхідності подавати підтверджуючі документи для тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. До цього рішення Комісії від такого обов’язку були звільнені лише внутрішньо переміщені особи та мешканці окупованих територій, усі інші громадяни були зобов’язані надати документальне підтвердження мотивації змінити місце голосування. Спрощення процедури стосується значної кількості внутрішніх трудових мігрантів та інших осіб, які перебуватимуть у день голосування не за своєю виборчою адресою.

На нашу думку, ЦВК належним чином відреагувала на інтереси виборців та усунула бюрократичні складнощі у практичній реалізації їхніх виборчих прав.  Рішення Комісії сприятиме підвищенню довіри до виборчого процесу серед громадян, які були змушені раніше відмовлялись від участі в голосуванні у зв’язку із відсутністю формальних підтверджуючих документів.

ОПОРА закликає ЦВК в обгрунтовані строки перейти до процесу впровадження можливості подачі заяви про тимчасової зміни місця голосування за допомогої мережі інтернет із використанням електронного цифрового підпису.  Це сприятиме зменшенню черг у відділах ведення Державного Реєстру виборців, участі у виборах громадян із інвалідністю та можливість зміни місця голосування для тих виборців, які зареєстровані та проживають закордоном.   

Доцільно також передбачити можливість подачі заяви про зміну місця голосування без зміни виборчої адреси у будь-якому відділі ДРВ, а не тільки за бажаним місцем голосування або виборчою адресою громадянина. Пріоритетом є й забезпечення можливості для громадян із інвалідністю подати заяву про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси через уповноважених осіб.  Комплексного вирішення потребує й проблема участі у виборах тих виборців, які не мають зареєстрованого місця проживання.

ОПОРА висловлює сподівання, що ЦВК продемонструє справжнє інституційне лідерство в питаннях захисту виборчих прав громадян.