Кандидат в народні депутати України у виборчому окрузі №197, що на Черкащині, подав адміністративний позов проти кандидата Віталія Войцехівського. Позов стосується визнання протиправними дій Войцехівського. Про це Григорій Козьма заявив на прес-конференції сьогодні, 21 жовтня, — повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Козьма вважає, що порушення з боку його політичного опонента Віталія Войцехівського є системними, а тому підготував і подав до Черкаського окружного адміністративного суду позов. Посилається кандидат на статтю 276 Кодексу адміністративного судочинства України.

Як зазначено в позовній заяві, "починаючи з вересня 2021 року, кандидат в народні депутати по одномандатному виборчому округу 197 від політичної партії «Слуга народу» Войцехівський Віталій Олександрович бере участь у заходах, які фінансуються з державного та місцевих бюджетів та в яких беруть участь посадові особи та службові особи органів державної влади та місцевого самоврядування". Також йдеться про те, що кандидат Войцехівський розміщує матеріали передвиборчої агітації з використанням згадок Президента України.

Тож Григорій Козьма просить суд визнати протиправними дії кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі №197, висунутого політичною партією «Слуга народу» Войцехівського Віталія Олександровича:

  • щодо здійснення передвиборчої агітації 15 жовтня 2021 року під час проведення публічного заходу з нагоди дня села Хрещатик Черкаського району Черкаської області;
  • щодо відвідування у статусі кандидата заходів, пов’язаних із робочою поїздкою Президента України до Черкаської області, зокрема, огляду нового критого басейну у Золотоніській гімназії імені Скляренка 20 жовтня 2021 року та участі в таких заходах;
  • щодо використання у передвиборчій агітації та відображення у матеріалах передвиборчої агітації, зокрема Facebook та YouTube, текстової та аудіовізуальної інформації (зображень, відеороликів, віртуальних банерів, відеограм, тощо) із текстом наступного змісту: «із Підтримкою Президента, підтримай курс Президента».

Окрім того, у позовній заяві йдеться про зобов’язання відповідача утриматися від використання та відображення у матеріалах передвиборчої агітації інформації щодо відвідування публічних заходів з нагоди святкових, пам’ятних, історичних дат та відкриття або ж огляду новозбудованих або таких, що будуються об’єктів інфраструктури, які фінансуються із державного та місцевих бюджетів та відбуваються за участі посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування. Більше того, позивач просить суд зобов’язати Віталія Войцехівського видалити зі сторінок у соціальних мережах Facebook та YouTube всю інформацію, що стосується відвідування таких заходів.

Також відповідач має утриматися від використання вищенаведених гасел і видалити їх із друкованих матеріалів зовнішньої реклами (сітілайтів, білбордів, листівок, буклетів, тощо) та зі сторінок у соціальних мережах Facebook і YouTube.

Григорій Козьма просить суд витребувати у кандидата Віталія Войцехівського виписки з банківського рахунку виборчого фонду про рух коштів із 10 вересня по теперешній час щодо фінансування та організації передвиборчої агітації та оплати політичної реклами в соцмережах, а в Офісу Президента України — витребувати розпорядчі договори, угоди та інші документи щодо організації робочої поїздки до Черкаської області.

Судові витрати Григорій Козьма просить покласти на відповідачів, якими є кандидат Віталій Войцехівський та політична партія «Слуга народу» — суб’єкт висування Віталія Войцехівського.

Нагадаємо, що ЦВК зареєструвала Віталія Войцехівського кандидатом 10 вересня 2021 року, а Григорія Козьму — 17 вересня.

Віталій Войцехівський — золотоніський міський голова, народився 4 липня 1967 року, проживає в м. Золотоноша Золотоніського району Черкаської області, освіта вища, член партії “Слуга народу”, висунутий цією ж партією.

Григорій Козьма — головний редактор журналу «Громадське Слідство». Народився 18 серпня 1982 року, проживає в місті Одесі Одеського району Одеської області, освіта вища, безпартійний, суб’єкт висування — політична партія «Блок Едуарда Гурвіца». 2006-2010 роки — сільський голова Озерненської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області. 2020 рік — балотувався до Одеської міської та районної рад від «Блоку Едуарда Гурвіца». Обраним не був.