9 жовтня у селі Гельмязів  (Золотоніський район, Черкаська область) на заході кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі № 197 усіх присутніх безкоштовно частували кашею та роздавали напої.

Як вже повідомляли спостерігачі ОПОРИ, кандидат в народні депутати у 197 виборчому окрузі Віталій Войцехівський («Слуга народу») активно їздить громадами округу, де проводить зустрічі із жителями та виступає на різного роду заходах.

9 жовтня спостерігачі ОПОРИ відвідали агітаційний захід кандидата у селі Гельмязів. Для розмови із кандидатом і подальших розваг жителів громади зібрали на сільському футбольному полі.

Коли на місце подій прибули спостерігачі ОПОРИ, то кандидат вже залишив захід. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували брендований мікроавтобус кандидата «Віталій Войцехівський. Кандидат в народні депутати. Слуга народу». Виборцям роздавали пакети із друкованою агітаційною продукцією кандидата – газетою і програмою.

На імпровізованій сцені виступали громадяни, які агітували у підтримку кандидата Войцехівського на виборах 31 жовтня 2021 року та закликали всіх присутніх скуштувати «смачну кашу», яку готувала на місці польова кухня.

Варто сказати, що це не перша подібна «акція» під час агітаційного турне кандидата Віталія Войцехівського. Так, на власній сторінці у Facebook Войцехівський 4 жовтня оприлюднив відео про зустріч із мешканцями Канівщини: «Тепла й щира зустріч відбулася з мешканцями на Канівщині. Розповів, чому вирішив балотуватися до Верховної Ради. А це, в першу чергу, для того, щоб у невеликих селах і містах ставало жити краще. Адже щоб розробляти корисні для громад закони, у Парламенті потрібні люди, які не з чуток знають, чим ці громади живуть. Одним із перших кроків має стати створення робочих місць. З цією метою вже розроблено законопроєкт про індустріальні парки, що сприятиме залученню інвестицій. Я впевнений, що разом ми зробимо наші громади успішними і сильними!». Більше того, як видно із даних Бібліотеки політичної реклами Facebook, ця публікація протягом 4-10  жовтня транслювалася на платній основі.

«Згідно з ч. 14. ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців. Окрім того, згідно з ч. 6 ст. 68 передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, чи партій», – пояснює координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області.

Відповідно до ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

У примітці до цієї статті зазначено, що під неправомірною вигодою слід розуміти продукти харчування, спиртні напої та тютюнові вироби, незалежно від їх вартості, а також грошові кошти, товари (крім матеріалів агітації, визначених законом), послуги, роботи, пільги, переваги, подарункові сертифікати, цінні папери, кредити, лотерейні білети, інші матеріальні та нематеріальні активи, вартість яких перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, які на безоплатних або на інших пільгових умовах пропонуються, обіцяються, надаються кандидатам, виборцям, учасникам референдуму або членам виборчої комісії, комісії з референдуму чи одержуються зазначеними особами.