Із 23 вересня по 3 жовтня у населених пунктах, що входять до 197 виборчого округу (Черкаська область), де 31 жовтня пройдуть проміжні вибори народного депутата, відбувся тур музичного гурту «Ромакс» та співачки Каті Бойко. Як зазначалося на афішах та в анонсах концертів, на подію запрошував Андрій Іллєнко.

Нагадаємо, що Андрій Іллєнко, висуванець політичної партії ВО «Свобода» — перший офіційно зареєстрований кандидат на довиборах у окрузі (Постанова ЦВК № 380 від 3 вересня 2021 року).

Тур гурту розпочався 23 жовтня із Золотоноші, яка є центром виборчого округу. Перший виступ музичних виконавців, як і частина наступних, був приурочений до дня міста.

За словами спостерігачів ОПОРИ, які відвідали концерт, окрім самого концерту інших активностей виборцям не пропонувалося. Неподалік від сцени був розміщений агітаційний намет кандидата, де роздавалися друковані агітаційні матеріали (газета).

Зі сцени співачка Катя Бойко кілька разів наголошувала, що виступати перед містянами її запросив Андрій Іллєнко. Сам кандидат також піднімався на сцену для привітання золотонісців. Під час виступу він зазначив, що запросив цих артистів та сказав: «Сподіваюся, що разом ми багато чого зробимо і для Золотоноші, і для Черкащини, і для України загалом. Щиро ваш. Будемо разом відстоювати наші інтереси».

Протягом наступних 10 днів музичні виконавці відвідали населені пункти округу — села Мошни, Ліпляве, Благодатне, Вознесенськ, Руська Поляна, Плешкані, Дахнівка. Всі ці виступи анонсувалися в соціальних мережах, зокрема на сторінці кандидата Андрія Іллєнка (наприклад, тут). В деякі дні відбувалося по два концерти в різних населених пунктах.

Виступ у селі Плешкані 1 жовтня був приурочений до дня вчителя, на нього були запрошені освітяни громади. Оскільки того дня ще один захід мав відбутися у селі Гельмязів, два івенти поєднали в один. Цей захід також відвідали спостерігачі ОПОРИ. На заході був присутній кандидат Андрій Іллєнко, він мав вітальне слово на сцені. Під час свого виступу артисти гурту «Ромакс» наголошували на тому, що їх запросив саме Андрій Іллєнко. Біля приміщення, де відбувався концерт, стояв агітаційний намет, на виході роздавали агітаційну газету, а сам кандидат вітався із гостями заходу.

Варто зазначити, що ще влітку за ініціативи Андрія Іллєнка в Черкасах, Золотоноші та Каневі теж відбувалися концерти гурту Romax та співачки з псевдонімом EKA. Як повідомляли представники ОПОРИ, на заходах з агітаційного намету ВО “Свобода” розповсюджували календарі із логотипом партії, та зображенням Андрія Іллєнка, а також газету із його біографією, значною кількістю фотографій, описом деяких проблем округу та контактами.

Згідно з частиною 3 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» до політичної реклами належить повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Відповідно до частин 7 та 8 цієї ж статті повідомлення про підтримку партією, кандидатом видовищних заходів може здійснюватися виключно на умовах фінансування вказаних заходів з виборчого фонду.

ОПОРА наголошує, що буде відслідковувати належне відображення витрат на проведення агітації у проміжних та остаточних фінансових звітах про надходження та використання коштів виборчого фонду кандидата в депутати, що надаватимуться для окружних виборчих комісій до 22 жовтня та 7 листопада відповідно.