Народні депутати від трьох політичних сил ймовірно використовували кошти державної субвенції на соціально-економічний розвиток для власної реклами та непрямої дочасної агітаційної діяльності протягом червня-жовтня 2018 року. ОПОРА проаналізувала інформаційний простір щодо наявних випадків використання бюджетних коштів нардепами для своєї роботи в регіоні.  

Субвенція на соціально-економічний розвиток – це кошти, які можуть виділятись на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт об’єктів інфраструктури комунальної власності, на здійснення екологічних та природоохоронних заходів, здійснення заходів, пов’язаних з відселенням громадян із житлових будинків, що перебувають в аварійному стані, проведення робіт з газифікації, реалізацію проектів з енергоефективності та енергозбереження та ін. Відповідно до розпорядження КМУ № 727 від 27 вересня 2017 року була легітимізована участь народних депутатів у поданні пропозицій щодо розподілу субвенцій.

12 12 2018 Nardepu sybvencii

Упродовж червня-жовтня ОПОРА зафіксувала 20 випадків «піару» на субвенціях народних депутатів від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Так, нардеп Андрій Вадатурський 8 разів інформував про будівництво або реконструкцію об’єктів, які профінансовані з коштів субвенції на соціально – економічний розвиток. Наприклад, він неодноразово перевіряв хід масштабного будівництва басейну в Баштанці, на яке, в тому числі, були виділені кошти з державного бюджету. Окрім того, народний депутат відвідав Новий Буг та переконався, що 670 вуличних LED-світильників будуть встановлені вчасно. Також на початку вересня Андрій Вадатурський відвідав Казанківську об’єднану громаду, щоб впевнитися, що 10 класів Нової української школи обладнані за освітніми стандартами. З аналогічними візитами він побував у Баштанській, Володимирівській, Новополтавській, Широківській об’єднаних громадах та в Березнегуватському районі, висвітлюючи їх на своїй сторінці в Facebook.

12 12 2018 Vadatyrskij sybvencija

Фото: сторінка нардепа у FB

Стільки ж разів про об’єкти, реалізовані за рахунок субвенції на соціально-економічний розвиток, у своїх публікаціях чи коментарях журналістам згадував Олександр Жолобецький, народний депутат від «БПП «Солідарність». Зокрема він відкрив комп’ютерний клас у Лиманівській ЗОШ,  привозив техніку, меблі та мультимедійні пристрої, ймовірно придбані за бюджетні кошти, в Пересадівську, Шевченківську, Котляревську, Червонянську ЗОШ. Також Олександр Жолобецький передав в амбулаторію в селі Українка медичне обладнання та  перевірив,  як тривають роботи по встановленню дитячих майданчиків в одному з мікрорайонів Миколаєва.  Ці візити та зустрічі нардеп активно висвітлював на своїй сторінці у Facebook.

12 12 2018 Jolobeckij sybvencija

Фото: сторінка нардепа у FB

Ще один народний депутат від «БПП «Солідарність» – Олександр Лівік використовував кошти державної субвенції на соціально-економічний розвиток для власної реклами чотири рази. Як повідомляє сайт «Преступности.НЕТ», народний обранець сприяв розробці проектно-кошторисної документації для спорудження біогазового комплексу в Олександрівці та будівництву спортивної зали в тому ж населеному пункті. Крім того, ОПОРА зафіксувала матеріали у ЗМІ, в яких сказано, що Олександр Лівік направив кошти субвенції на встановлення сонячної електростанції у місті Вознесенськ та селищі Єланець.

12 12 2018 Livik sybvencija

Фото: Преступности.НЕТ

Нардеп від «Народного фронту» Вадим Підберезняк двічі робив «піар» на субвенціях із держбюджету. Він подарував Тарасівському НВК парти для першокласників та домігся термінового виділення коштів на вирішення проблеми водопостачання в селі Адамівка, повідомляє видання «НикВести».

Разом із тим нардеп від партії «Відродження» Артем Ільюк «засвітився» на телеканалі «МАРТ», коментуючи ситуацію, коли депутати міськради блокували під час сесії питання про розподіл субвенції на встановлення газових лічильників.

«Народні депутати наділені повноваженнями звертатися до уряду з пропозиціями щодо розподілу державної субвенції. Зловживання таким різновидом адміністративного ресурсу, хоч нерідко і відбувається без порушень формально встановлених вимог законодавства, зокрема, в період до офіційного старту кампанії, але має руйнівні наслідки для конкурентних виборів», – наголошує координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Миколаївській області.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)