Центральна виборча комісія затвердила розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення перших виборів в ОТГ 23 грудня 2018 року на суму 32 млн 7 тисяч гривень. А на додаткові вибори в той же день виділять трохи більше 3 млн грн. Про це йшлося на засіданні ЦВК 25 жовтня.

Так, на підготовку і проведення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад і відповідних сільських, селищних, міських голів 23 грудня буде виділено 32 млн 7 тис. 100 грн державних субвенцій. А на виготовлення органами ведення Державного реєстру виборців списків виборців та іменних запрошень для підготовки і проведення цих виборів – 140 тис. 300 грн. Що стосується проведення 23 грудня додаткових виборів депутатів сільських, селищних рад, то на підготовку буде виділено 3 млн 277 тис. 300 грн державних субвенцій, а на виготовлення списків виборців та іменних запрошень – 24 тис. 700 грн.

Загалом на порядку денному було 12 питань щодо:

  • Внесення змін до Постанови про порядок передачі копії списку виборців для ознайомлення партіям та кандидатам на посаду Президента України.
  • Зміни порядку надання інформації до ЦВК щодо підготовки та проведення виборів.
  • Визначення розміру грошової застави для кандидатів на посади міських голів на перших місцевих виборах, а також – для виборчих списків кандидатів у депутати міських рад, висунутих у багатомандатних виборчих округах на перших місцевих виборах 23 грудня 2018 року.
  • Розгляду клопотань від неурядової організації щодо можливості мати офіційних спостерігачів під час проміжних і повторних виборів 2 та 9 грудня 2018 року.
  • Розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад і відповідних сільських, селищних, міських голів 23 грудня 2018 року, а також на проведення додаткових виборів.
  • Внесення змін до Постанови про структуру і чисельність Секретаріату та патронатної служби Центральної виборчої комісії, Служби розпорядника Державного реєстру виборців, а також про штатний розпис комісії у зв’язку з кількісним збільшенням складу членів ЦВК.
  • Розгляду скарги п'яти громадян щодо дій та бездіяльності Яблунівської сільської виборчої комісії Канівського району Черкаської області під час здійснення нею процедури відкликання депутатів Яблунівської сільської ради за народною ініціативою.
  • Розгляду інформаційного запиту щодо надання набору даних Державного реєстру виборців у форматі відкритих даних.

Десять питань порядку денного були схвалені позитивно, у двох останніх – щодо розгляду скарги та інформаційного запиту – відмовлено. За всі питання члени Центральної виборчої комісії проголосували одностайно 16-ма голосами.

Варто зазначити, що скарга від групи громадян була залишена без розгляду по суті, бо подавалась повторно з невиправленими недоліками. Крім того, члени ЦВК вважають, що Комісія не є суб’єктом розгляду такої скарги. Своєю постановою вони звернулися до Національної поліції України та передали копії матеріалів, що стосуються скарги.

У задоволенні запиту на інформацію від представника Громадянської мережі ОПОРА Григорія Сорочана було відмовлено. Члени ЦВК вважають, що створення Комісією набору даних «Державний реєстр виборців» у форматі відкритих даних з подальшим його оприлюдненням призведе до порушення нею Закону України «Про Державний реєстр виборців» у частині використання персональних даних Реєстру та забезпечення захисту бази даних Реєстру від незаконного використання.