Віктор ПащенкоНещодавно, директор Закарпатського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Віктор Пащенко, написав заяву на звільнення. Сьогодні держслужбовець чекає на відповідне розпорядження голови ОДА.

В своєму коментарі представнику ОПОРИ, Віктор Пащенко сказав, що заяву йому запропонували написати безпосередньо в Закарпатській обласній державній адміністрації. Так, 14 вересня Заступник голови ОДА, керівник апарату адміністрації Антон Громовий, в особистій бесіді з Віктором Пащенко рекомендував останньому звільнитись за власним бажанням. Мотивація заступника голови полягала в тому, що директор центру не зміг стати членом команди.

Також, Віктор Пащенко додав, що 7 років працює на посаді директора, через що як політолог і соціолог відмовився від написання політичної аналітики для місцевої преси, чим активно займався до роботи в Центрі. З його слів, чинний голова ОДА Олександр Ледида, за увесь період свого головування, жодного разу не дорікнув йому в порушенні трудової дисципліни чи інших службових огріхах. Одначе, сьогодні керівництво бере курс на монополізацію та зосередження влади в одних руках, витісняючи неугодних.

Виходячи з коментаря Віктора Пащенка, можна зробити висновок що говорячи про команду, Антон Громовий мав на увазі команду влади, яка сьогодні в області представлена політичною силою Партії регіонів.

За останній період часу, це не перший випадок звільнення державного службовців з керівних посад структурних підрозділів та центрів адміністрації. Через реорганізацію управління інформації та зв’язків із громадськістю було звільнено Віктора Дрогальчука. Також, заяву на звільнення написав Ернест Нусер, будучи керівником управління зовнішньоекономічних зв’язків і європейської інтеграції; та Михайло Мотильчак, колишній начальник управління освіти, молоді та спорту.

Нагадаємо, що ОПОРА вже звертала увагу на те, що заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації, керівник апарату Антон Громовий, доволі тісно в своїй діяльності співпрацює з Партією регіонів, сприяючи їй в проведенні агітаційних заходів на території області. При цьому, на запит представника ОПОРИ до голови ОДА Олександра Ледиди, щодо правомірності діяльності Антона Громового, нами так і не було отримано жодної відповіді, що грубо порушує закон «Про доступ до публічної інформації».

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.