Вибори президента відбудуться в Гамбії 4 грудня 2021 року. У виборах бере участь 6 кандидатів, у тому числі чинний президент Адам Берроу.

Жителі Гамбії обирають президента на п'ятирічний термін. Голосування відбувається в один тур. Замість паперових бюлетенів в Гамбії використовують марбли — різнокольорові кульки зі скла, глини, сталі або агату. Виборці отримують марбл і кладуть його в трубку на герметичній сталевій діжці (контейнер). Діжки для різних кандидатів пофарбовані в різні кольори відповідно до партійної належності кандидата, на них наклеюють його портрет. Перевагами системи є низька вартість і простота як для розуміння того, як голосувати, так і для підрахунку результатів. Існує думка, що цей метод має надзвичайно низький рівень помилок порівняно з голосуванням в бюлетені.

Виборець або виборчиня в день голосування має прийти на дільницю з картою виборця Гамбії, його/її ім’я повинне бути включене до реєстру виборців. Як зазначено на сайті, Незалежної виборчої комісії Гамбії, голосувати не може особа, яка відбуває термін ув'язнення. Виборці, що прийшли на дільницю, мають бути здорові і не перебувати в стані алкогольного сп'яніння.

Виборчі дільниці відкриваються о 8:00 і зачиняються о 17:00, однак, якщо виборці будуть у черзі о 17:00, їм буде дозволено голосувати. Команда з чотирьох осіб обслуговує кожну виборчу дільницю: головуючий, помічник головуючого, офіцер голосування та помічник виборчого працівника. Головуючий має почути звук удару марбла в контейнері.

Плакати від Незалежної виборчої комісії

Цього разу заміну втрачених, вкрадених або пошкоджених виборчих карток проводила Незалежна виборча комісія (НВК) з 15 по 21 листопада 2021 року в регіональних офісах.

Напередодні виборів партія чинного президента Адама Берроу оголосила про створення коаліції з партією колишнього президента Яйя Джамме, Альянсом за патріотичну переорієнтацію та реконструкцію (APRC). Згодом Джамме відмовився від альянсу, сказавши, що це було зроблено без його відома. Це призвело до розколу в APRC між тими, хто підтримує угоду і приєднується до Барроу і «Рухом без альянсу», лояльним до Джамме, який як і раніше критикував Барроу.

Джамме, який керував західноафриканською державою протягом 22 років (захопив контроль над країною під час перевороту 1994 року), був змушений піти у відставку після того, як у 2016 році програв Барроу.

Серед кандидатів – колишній політичний наставник Барроу Усаїну Дарбо, а також Есса Мбі Фаал, який був головним радником Гамбійської комісії з правди, примирення та репарацій, що вела хроніку зловживань за правлінням Джамме. Також балотується Мама Канде, яка посіла третє місце під час виборів 2016 року.

Під час підрахунку в Гамбії головуючий на виборчій дільниці розбиває печатки на сталевих діжках, висипає марбли на сито і рахує їх. Головуючий вносить голоси, отримані кожним кандидатом, у форму для підрахунку голосів, та повертає підраховані камінці у відповідні контейнери для голосування. Потім все передається до Центру зіставлення, а далі до регіонального виборчого працівника та Незалежну виборчу комісію.