18 листопада у Королівстві Тонга відбулись вибори до парламенту (Законодавча асамблея Тонга) для обрання 17 депутатів із 26 членів парламенту.

17 членів парламенту обираються прямим голосуванням в одномандатних округах, дев'ять займають представники дворянства, які між собою обирають представників.

Висування кандидатів тривало два дні: з 27 вересня по 28 вересня.

На 17 місць зареєструвались 75 кандидатів, серед них 12 жінок. Згодом двоє кандидаів відмовились від балотування, а ще один помер.

Кількість кандидатів, які виявили бажання поборотися за мандат, менша, ніж на попередніх виборах. У 2017 році балотувались 86 кандидатів, у 2014 — 104.

7 кандидатів мають докторський ступінь, більшість мають досвід роботи за кордоном та в Тонга. 

Усі 15 чинних членів парламенту знову боролися за свої місця, окрім депутата, який згодом подав у відставку, і міністерки інфраструктури Акосіти Лавулаву, засудженої разом з чоловіком за шахрайство. Остання була однією з двох жінок, які увійшли до парламенту після виборів 2017 року. 9 з 15 депутатів займали свої місця два терміни поспіль. 

Це четверті вибори у країні після 2010 року. Демократична реформа Тонга 2010 року надала народу більше представництва у парламенті та змінила політичний ландшафт королівства під час правління короля Тупу VI.

Явка виборців на останніх трьох виборах впала. Після явки 91% на виборах у 2010 році явка у 2017 році становила 67%. При цьому кількість виборців зросла приблизно з 42 тисяч у 2010 році до 62 тисяч у 2021-му, що показує зменшення цікавості виборців, особливо молодих людей, до виборів.

За останні два місяці зареєструвались 1800 нових виборців, які переважно мали голосувати вперше, що для Виборчої комісії стало обнадійливим результатом зростання інтересу до виборів після двох років програм і технічної підтримки з боку партнерів-донорів з Австралії та Нової Зеландії щодо участі у розвитку демократії Тонга.

Керівник Виборчої комісії Піта Вукі їздив по зовнішніх островах, навчаючи команди виборчих дільниць та волонтерів і заохочуючи людей голосувати. За тиждень до виборів він відвідав найменший виборчий округ з кількістю виборців 1277 людей, до якого важко дістатися транспортом. Туди голова комісії вирушив чартерним рейсом, що фінансувався Австралією. З цього округу немає простого способу привезти скриньки для голосування до столиці для підрахунку, а тому бюлетені перераховували на місці та передавати результати телефоном та електронною поштою.

Виборча агітація припинилася за 24 години до дня голосування.

Голосування на 200 виборчих дільницях розпочалося о 9:00 та завершилося о 16 годині.

Тонга обрала повністю чоловічий парламент. 9 депутатів було шляхом прямого голосування та троє — з дворян.

Тонганські дворяни після голосування 

Протягом семи днів після оголошення результатів виборів король призначає тимчасового спікера. До того поточний спікер виконуватиме свої повноваження.

Тимчасовий спікер — це особа, яка буде наглядати за процесом виборів прем’єр-міністра та нового спікера, які обираються таємним голосуванням новими членами парламенту.

Своєю чергою, прем’єр-міністр може призначати міністрів для формування Кабінету.

Використані джерела: