13 жовтня відбудуться парламентські вибори на острові Святої Єлени. Обиратимуть 12 представників Законодавчої ради.

Свята Єлена - частина заморської території Великої Британії, що складається з островів Святої Єлени і Вознесіння, а також архіпелагу Тристан-да-Кунья. Свята Єлене - віддалений вулканічний тропічний острів, що знаходиться в Атлантичному океані майже у 2000 км на захід від Африки та на 4000 км від Південної Америки.

Державний устрій - парламентська конституційна монархія на чолі з англійською королевою. Главою органів управління є англійський губернатор, який безпосередньо керує діяльністю законодавчої та виконавчої рад. 

Парламент острову Святої Єлени - Законодавча рада - складається з 12 обраних членів та 3 ексофіцерів (без права голосу), а саме: головного секретаря, фінансового секретаря та генерального прокурора. Термін повноважень усіх 15 парламентарів - 4 роки.

Зала засідань Законодавчої ради острова Святої Єлени. Джерело: www.uk-cpa.org

Територія острова поділена на вісім районів, кожен з яких служить статистичними підрозділами та виборчими округами, в яких реєструються виборці. Наразі всі 12 обраних членів Законодавчої ради представляють весь острів як один виборчий округ. Раніше існувало два виборчі округи - Схід і Захід - кожен з яких мав по 6 обраних депутатів. Ще до того було 8 виборчих округів, де чотири найбільш густонаселені райони були представлені двома представниками в парламенті, а решта районів мали по одному представнику.

Активних політичних партій на острові Святої Єлени немає. Але жоден закон не забороняє їх створення. Таким чином, ця територія фактично є безпартійною демократією.

Кожен виборець може поставити “хрестик” навпроти аж 12 кандидатів у бюлетені, оскільки саме така кількість членів парламенту обирається. Але не більше, бо інакше жоден голос не буде зараховано. Цьогоріч у бюлетені буде 29 кандидатів за алфавітним порядком.

Кожен бюлетень має унікальний номер, який вноситься Головуючим офіцером (членом виборчої комісії) до Реєстру виборців під час видачі бюлетеня виборцю. Після підрахунку голосів Реєстр та бюлетені пакуються в окремі пакети, що заклеюються. Таким чином, це унеможливлює ідентифікацію, за кого саме проголосував той чи інший виборець. Але в разі оскарження результатів виборів у Верховному Суді за наявності вагомих підстав на вимогу суду ці заклеєні пакети можуть бути відкриті для вивчення фальсифікацій на виборах.

Виборчі дільниці працюватимуть з 10:00 до 19:00 у середу, 13 жовтня. Однак усі роботодавці країни, навіть приватний сектор, повинні надати своїм працівникам достатній обґрунтований час для голосування. Роботодавець не може відрахувати цей час від заробітної плати працівника. А якщо роботодавець відмовляється надати такий час для голосування працівника, то отримає штраф у розмірі 1000 фунтів стерлінгів або шести місяців ув’язнення чи навіть і штраф, і ув’язнення. 

Проголосувати можуть усі виборці, які попередньо зареєструвалися у Реєстрі виборців. На минулих парламентських виборах 2017 року в Реєстрі зареєструвались 2309 виборців, а в голосуванні взяли участь 1106 виборців. А 12 обраних кандидатів отримали від 392 до 753 голосів.

Підготувала Катерина Жемчужникова

 

Використані джерела: