8 та 9 жовтня відбуваються парламентські вибори в Чехії. Чехи обирають 200 членів Палати депутатів, яка є головною ланкою законодавчого процесу Чеської Республіки. Лідер сформованого в результаті виборів уряду стане прем'єр-міністром.

Згідно з Конституцією Чеської Республіки, вибори в Палату депутатів, нижню палату парламенту, повинні проводитися кожні чотири роки. Уряд підзвітний Палаті депутатів і залишається при владі лише за умови довіри більшості членів парламенту. Стаття 19 (1) Конституції зазначає, що будь-який громадянин Чеської Республіки, який має право голосу і досяг 21 року, має право бути членом парламенту. Вибори в Чехії тривають два дні — у п'ятницю та в суботу. Відтак, виборці можуть голосувати в будь-який день. Точну дату виборів називає президент, який зобов'язаний назвати її, як мінімум, за 90 днів до виборів.

Про проведення чергових парламентських виборів 8 і 9 жовтня 2021 року оголосив президент Чехії Мілош Земан 28 грудня 2020.

2 лютого 2021 року Конституційний суд Чехії виніс рішення за скаргою, поданою групою сенаторів від «Старости і незалежних», ХДС-ЧНП і TOP 09, про те, що існуюча виборча система була непропорційною і сприяла більш великим партіям. Скарга стосувалася методу Д'Ондта, поділу країни на 14 виборчих округів і підвищеного виборчого порогу для блоків.

На попередніх виборах 200 членів Палати депутатів обиралися по 14 багатомандатних округах за пропорційною системою представництва за відкритими списками з виборчим порогом у 5%. Поріг був підвищений до 10% для двопартійних блоків, 15% для трьохпартійних блоків та 20% для блоків з чотирьох і більше партій. Місця розподілялися за методом Д'Ондта. Виборці могли віддати перевагу не більше ніж чотирьом кандидатам зі списку. Кандидати, які отримали переважні голоси від більш ніж 5% виборців, переміщаються на початок свого списку; у випадках, коли кілька кандидатів отримують більше 5% переважних голосів, вони розташовуються по порядку отриманих голосів.

Рішення Конституційного суду, опубліковане 3 лютого 2021 року, встановило поріг для блоків на рівні 5% і скасувало деякі положення, що стосуються розподілу місць.

Ще у 2017 році витрати на виборчу кампанію в Чехії обмежені (вперше). Для кожної партії це 90 млн крон (приблизно 3 300 000 євро). Також було створено новий наглядовий орган, Управління з нагляду за фінансами політичних партій та політичних рухів.

Після попередніх виборів у 2017 році Чеською Республікою керує уряд меншості, що складається з ANO 2011 під чолі з прем'єр-міністром Андреєм Бабішем і Соціал-демократичної партії (ЧСДП) на чолі з міністром внутрішніх справ Яном Гамачеком за підтримки Комуністичної партії. Найбільшою опозиційною партією є Громадянська демократична партія (ГДП), за якою слідує Чеська піратська партія. Бабіш балотується на переобрання. Опозиційні парламентські партії сформували два виборчі блоки перед виборами: SPOLU (на чолі з ГДП) і «Пірати та старости» (на чолі з Піратською партією).

Після місцевих виборів-2020 опозиційні партії почали переговори про можливі виборчі блоки. Передбачалося, що будуть сформовані два виборчі блоки: консервативний блок на чолі з ГДП, в який також увійдуть ХДС-ЧНП і TOP 09, з лідером Петером Фіалою, і ліберальний блок, що складається з Піратської партії і «Старости і незалежні», з лідером Іваном Бартошем.

Керівництво ГДП погодилося сформувати блок 25 жовтня 2020 року, а меморандум був підписаний двома днями пізніше. 27 жовтня 2020 року Фіала, Маріан Юречка і Маркета Адамова оголосили, що ГДП, ХДС-ЧНП і TOP 09 сформують виборчий блок для наступних виборів в парламент, а лідер ГДП Фіала стане кандидатом на пост прем'єр-міністра від блоку.

Керівництво «Старост і незалежних» погодилося почати переговори 8 жовтня 2020 року. Пірати мають ратифікувати будь-який блок на референдумі членів. Тож члени Піратської партії проголосували за затвердження блоку 13 січня 2021 року.

Чеська соціал-демократична партія розпочала переговори про формування третього виборчого блоку в січні 2021 року, ведучи переговори з Партією зелених і деякими регіональними партіями про створення лівого виборчого альянсу. Партія зелених в якості умови вступу до блоку заявила, що партії не формуватимуть урядову коаліцію з ANO 2011 після виборів.

На початку 2021 року Громадянський рух «Триколор», Свободні, Вільна партія Чеської Республіки та інші другорядні партії почали переговори про можливий блок правих сил. 5 березня 2021 року ці три партії підтвердили створення коаліції, заявивши, що в залежності від нового виборчого законодавства вони будуть балотуватися або в офіційному виборчому блоці, або як єдина партія. Незабаром після цього Партія незалежності Чеської Республіки заявила про підтримку цієї коаліції. 23 березня 2021 року виконувачкою обов'язків лідера партії «Трикорлор» стала Зузана Маджерова Заграднікова.

23 березня 2021 року група дрібних партій, включаючи Громадянський демократичний альянс, Аграрно-демократичну партію, Народний порядок і Демократичну партію зелених, сформувала блок під назвою «Блок за майбутнє», лідером якого став Павел Сегнал.

Офіційно до участі у виборах допущені 22 політичні сили (партії та коаліції).

Цього разу чехи можуть проголосувати на 15 тисяч виборчих дільниць. Вони працюють два дні: 8 жовтня о 14:00 - 22:00 та 9 жовтня з 8:00 до 14:00.

Як показували соціологічні дослідження напередодні виборів, правляча партія прем'єр-міністра Чехії Андрея Бабіша ANO втрачає домінуюче становище - популярність ANO впала до 24,5%. Оскільки постійно виникають питання до чинного прем’єр-міністра Андрея Бабіша на тлі інформації про його бізнес й офшорні холдинги. Проти Бабіша ведеться розслідування через звинувачення, що він неналежним чином одержав кошти від Європейського Союзу, а ЗМІ повідомляють, що він використовував офшорні фірми для купівлі нерухомості у Франції. Голова чеського уряду заперечує будь-які правопорушення. Популярність Бабіша знизилася, зокрема, через те, як його уряд боровся з пандемією COVID-19.

Тим часом правоцентристський блок SPOLU та коаліція, сформована Піратською партією і "Мерами і Незалежними", відповідно мають 23 і 20% підтримки.

Обидва опозиційні блоки вже заявили, що вони не увійдуть до складу уряду з партією ANO після виборів, і останнє опитування показує, що SPOLU і Пірати та Мери можуть отримати достатньо мандатів для створення уряду більшості.

Бабішу для збереження влади необхідно буде співпрацювати з дрібнішими партіями, такими як крайня права SPD,  які відкрито закликають до референдуму про вихід з ЄС і НАТО, або чеські комуністи.

Опитування також показує, що нинішній партнер ANO, соціал-демократи, не досягнуть 5-процентного порогу, необхідного для проходження в парламент.

Підготувала Яна Золотарьова