20 вересня у Канаді відбуваються позачергові вибори до однієї з палат парламенту - Палати громад. 15 серпня цього року прем’єр-міністр Джастін Трюдо попросив генерал-губернатора Мері Мей Сімон розпустити парламент. Прем’єр-міністр оголосив дострокові вибори після успішного проведення антикоронавірусної політики, щоб таки здобути більшість у парламенті (170 місць). Опозиція вважає, що причиною розпуску парламенту стали виключно особисті амбіції Трюдо.

Головою держави є Королева Єлизавета II. Головою уряду є лідер Ліберальної партії Джастін Трюдо. Королеву в країні представляє генерал-губернатор Мері Сімон. Посада генерал-губернатора призначається монархом за порадою прем'єр-міністра на п'ятирічний термін. А після парламентських виборів генерал-губернатор зазвичай призначає лідера партії більшості або коаліції більшості на посаду прем'єр-міністра. Парламент складається з двох палат - Сенату (Sénat) на 105 місць та Палати громад (Chambre des Communes) на 338 місць.

Палата громад ззовні та всередині. Джерело фото: www.thecanadianencyclopedia.ca

Кількість населення у країні станом на липень 2021 року становила 37 943 231 осіб. А для голосування зареєструвалися 27 200 000 осіб. Виборчі дільниці відкриті для виборців протягом 12 годин, але час відкриття варіюється відповідно до часового поясу - від 7:00 до 9:30.

Щоб проголосувати на дільниці із собою треба мати документ, що посвідчує особу (паспорт) та інформаційну картку виборця, де вказані дані про виборця та його місце проживання. Таку інформаційну картку отримує поштою кожен виборець, який реєструється для голосування.

Інформаційна картка виборця з обох боків. Джерело фото: www.elections.ca

Також виборці мають можливість проголосувати електронною поштою, але для цього мають попередньо зареєструватись для такої процедури окремо за тиждень до виборів й отримати спеціальний бюлетень поштою. Усі зворотні листи із заповненими бюлетенями мають дійти на відповідні дільниці до кінця дня голосування і це відповідальність виборців потурбуватися про завчасне відправлення такого листа. Виборці або їх довірені особи також можуть замість відправки принести цей конверт із заповненим бюлетенем безпосередньо на дільницю в межах свого округу.

Представництво у Палаті громад базується на округах. Від кожного округу обирається 1 депутат. Округи утворюються з урахуванням кількості населення, а також соціальної та економічної інфраструктури. Кожні 10 років збирається спеціальна комісія, яка переглядає відповідність утворених округів вимогам часу і за потреби видозмінює поділ. Кількість округів на рівні 338 закріплена з 2012 року, до цього було 308 округів.

У кожному окрузі може балотуватись довільна кількість кандидатів. Один кандидат може висуватися шляхом самовисування або від партії, але лише в 1 окрузі. Кандидат, який набрав найбільше голосів у своєму окрузі - стає депутатом. Уряд формує партія, найбільша кількість кандидатів від якої пройдуть у парламент. Друга за кількістю місць партія стає офіційною опозицією. 

Гендерна квота на виборах є добровільною для партій. Так, після виборів 2019 року у Сенаті з 94 депутатів 46 було жінками (49%), а у Палаті громад з 338 депутатів 100 були жінками (30%).

За результатами виборів 2019 року ліберальна партія отримала 157 місць (33,12%), консервативна партія - 121 місце (34,34%), “Блок Квебека” - 32 (7,63%), “Нові демократи” - 24 (15,98%), Зелені - 3 (6,55%), а також 1 безпартійний член парламенту (0,41%). Явка виборців тоді склала 66%.

Підготувала Катерина Жемчужникова

Використані джерела: