12 серпня в південноафриканській країні Замбії відбулись президентські, парламентські та місцеві вибори. Результати президентських перегонів вже оголошені – впевнену перемогу здобув лідер опозиції Хакаінде Хічілема.

Новообраний президент Хакаінде Хічілема. Джерело фото: AFP

Чинний президент Замбії Едгар Лунгу визнав свою поразку і заявив про бажання плавно передати владу, хоча і зауважив, що вважає вибори не вільними та не чесними. Це третій випадок мирного переходу влади від правлячої партії до опозиції після проголошення незалежності країни від Великобританії в 1964 році.

Хакаінде Хічілема, лідер партії UPND, здобув 2 810 757 голосів виборців. Велику частину голосів він отримав від молоді, яка масово прийшла на ці вибори. Чинний президент та лідер партії PF Едгар Лунгу отримав 1 814 201 голос. Різниця у майже мільйон голосів знімає потребу проведення другого туру президентських виборів. Усього кандидатів у президенти було 16. Третій кандидат отримав дещо менше 25 тисяч голосів виборців, а решта - ще менше. Офіційні результати були опубліковані у понеділок, 16 серпня, на підставі результатів 155 зі 156 округів.

Підрахунок голосів та оголошення результатів. Джерела фото: Reuters, AFP, AFP, AP, au.int

Для участі у голосуванні зареєструвались 7 023 499 виборців. Явка склала 70,95%. Кількість врахованих бюлетенів становить 4 858 193, а кількість недійсних – 124 906.

Черги бажаючих проголосувати. Джерела фото: CNN, AFP, AP

Хакайнде Хічілема брав участь у виборах з 2006 року, але кожного разу програвав та оскаржував результати, хоча щоразу набирав більше голосів, ніж на попередніх виборах. Він неодноразово заявляв, що на минулих президентських виборах у 2016 році перемогу в нього вкрали, адже чинний президент отримав перевагу лише у 100 тисяч голосів виборців. Після тих виборів його звинуватили у державній зраді за те, що він нібито не поступився місцем кортежу президента. Він провів чотири місяці у в'язниці, потім обвинувачення зняли.

За шестирічне правління Едгара Лунгу критикували за порушення прав людини, корупцію, занепад економіки та безробіття. Новообраний президент пообіцяв, що не влаштовуватиме переслідування політичного опонента. По всій країні на вулицях прихильники Хакайнде Хічілема влаштували святкування – одяглись в червоні й жовті кольори партії UPND, танцювали, співали, сигналили автомобільними клаксонами. Але святкування не зможе тривати довго, адже країна знаходиться у вкрай скрутному економічному стані, з яким новообраний президент, який за фахом є економістом, має почати розбиратись одразу.

Прихильники новообраного президента святкують. Джерела фото: EPA, AFP, AP, UPND

Детальніше читайте у матеріалі рубрики «Вибори у світі»: https://www.oporaua.org/news/vybory/mizhnarodni/23342-vibori-u-sviti-natsionalni-vibori-riznikh-rivniv-u-zambiyi

 

Використані джерела:

Підготувала Катерина Жемчужникова