Під час голосування за нового президента 18 липня, коли жителі Сан-Томе і Принсіпі обирали серед 19 кандидатів, жоден з них не отримав більше 50% голосів підтримки. Відповідно, було призначене повторне голосування – на 8 серпня.

До другого туру пройшли колишній міністр інфраструктури та колишній прем'єр-міністр.

Колишній міністр інфраструктури Карлос Віла Нова, який представляє партію президента Еварісто Карвальо набрав понад 39% голосів. Його суперник Гільерме Поссер да Коста, який у 1999-2001 роках був прем'єр-міністром цієї невеликої острівної держави в Гвінейській затоці, посів друге місце – майже 21%.

Сан-Томе і Прінсіпі – крихітна португаломовна острівна держава з населенням приблизно 210 000 мешканців, розташована в Гвінейській затоці.

За формою правління є президентською республікою, глава держави — президент. Він обирається загальним голосуванням двох туровою системою на п'ятирічний термін. Якщо жоден кандидат не набере більше 50% голосів під час першого голосування, проводиться другий тур між двома кандидатами, які показали найвищі результати.

Попередні президентські вибори в Сан-Томе і Прінсіпі проходили 17 липня і 7 серпня 2016 року. Відповідно до первинних результатів, представник Незалежної демократичної дії Еварісті Карвалью здобув перемогу в першому турі, перемігши президента країни Мануеля Пінту да Кошта. Але результати були анульовані,  другий тур було призначено на 7 серпня. Однак да Кошта заявив, що перший тур був сфальсифікований та бойкотував повторне голосування.  У результаті Карвалью був обраний за відсутності суперника.

Інформація: