12 чеврня в Алжирі відбуваються парламентські вибори. Цей виборчий процес розгортався на фоні масових протестів та невдоволення з боку громадян політичною та економічною ситуацією країни.

Алжирська народна демократична республіка - найбільша за розміром країна африканського континенту, що знаходиться на північному заході Африки. Територія країни поділяється на столичний округ і 47 вілаїв (провінцій), які в свою чергу поділяються на 553 округи, що складаються з 1541 комуни. Ця унітарна держава за формою правління є президентською республікою.

Перші законодавчі вибори в Алжирі відбулись у 1962 році через кілька місяців після здобуття незалежності від французького панування. Довгий час в країні існувала лише одна єдина правляча партія, Фронт національного визволення Алжиру, заснована в 1954 році. Перші плюралістичні вибори до парламенту відбулись у 1997 році.

На минулих парламентських виборах 2017 року найбільше місць - 164 - отримала так само партія Фронт національного визволення Алжиру, але в порівнянні попередніми роками, її позиції значно погіршились. Наступною партію з 100 місць у парламенті стала партія “Демократичний національний мітинг”. Ще 58 партій отримали від 1 до 33 місць у парламенті.

12 червня 2021 року в Алжирі відбудуться позачергові парламентські вибори, на яких будуть обрані всі 407 членів Народних національних зборів. Чергові парламентські вибори мали відбутися у 2022 році, але були оголошені дострокові через політичну кризу.

Навесні 2019 року відбулись масові протести, які також відомі як “Хірак”, за видимі зміни в політиці та проти спроби тодішнього президента Абделазіза Бутефліка вп’яте балотуватись на цю посаду після 20 років на чолі країни. Він подав у відставку і в грудні 2019 року відбулись дострокові президентські вибори, на яких переміг колишній прем’єр-міністр країни Абдельмаджид Теббун. Варто зазначити, що ці вибори відбувались із найнижчою явкою в історії країни - менше 40%.

У листопаді 2020 року відбувся конституційний референдум, на якому були прийняті поправки до Конституції, що внесли зміни й у виборчий процес. Після чого новообраний президент розпустив парламент та оголосив дострокові вибори.

Варто також зазначити, що ані особа новообраного президента, ані урядовий план виборів повноцінно не задовольнив вимоги протестантів “Хірак” щодо глобальної зміни політичної еліти. Протестний рух продовжив виходити на вулиці міст та вирішив бойкотувати вибори. Напередодні виборів влада Алжиру посилила репресії проти руху протесту “Хірак”, скасувавши демонстрації та заарештувавши десятки активістів, кількох журналістів, які висвітлювали протести та вперше перешкодила опозиційним партіям приєднатись до протесту.

Після конституційних змін до Народних національних зборів обирається 407 депутатів у 59 виборчих округах. Країна поділена на 58 виборчих округів, ще один - для голосування діаспори. Для закордонного округу відведено 8 місць у парламенті, а решті округів виділяється кількість місць відповідно до кількості населення, але не менше 3 місць. Розрахунок представництва одного депутата йде від 120 тисяч мешканців округу. Виборча система - пропорційна з відкритими списками, виборчій поріг 5%, період роботи обраного органу - 5 років. У винятковому випадку для цього голосування новий закон визначає умови, що обмежують участь партій до тих, хто набрав принаймні 4% голосів, поданих на попередніх виборах, або зібрав спонсорські підписи 250 громадян у кожному з округів, в якому представляється один з кандидатів.Також тепер кандидатам, які вже двічі потрапляли до парламенту, заборонено балотуватись. Натомість незалежні молоді кандидати у віці 40 років можуть отримати державні гранти в розмірі 300 000 динарів (трохи більше 2200 доларів) на ведення своєї кампанії.

Так, цьогоріч перше в історії країни більшість кандидатів є непартійними та незалежними, велику частину з якиї складають жінки. Виборча комісія відхилила реєстрацію 1200 кандидатів через їх причетність до корупційних скандалів. Загалом було зареєстровано 1483 виборчих списки: 646 з них були подані політичними партіями, а 837 - незалежні. З 22 554 кандидатів 10 468 - від політичних партій, тоді як 12 086 є незалежними.

Зараз реалізувати своє право голосу зможуть орієнтовно 24 490 180 виборців, з яких 23 587 815 в Алжирі та 90 2365 за кордоном.

Підготувала Катерина Жемчужникова

Використані джерела: