23 травня відбудуться чергові загальні вибори у Соціалістичній Республіці В'єтнам. Традиційно, серед претендентів на посади у законодавчий орган більшість представників правлячої Комуністичної партії.

Територія В'єтнаму була захоплена Францією в 1858 - 84 роках і він став частиною французьких колоніальних володінь в Індокитаї. Після Другої світової війни французи зазнали поразки у війні за незалежність, яка тривала х 1946 по 1954 роки. За Женевською конвенцією в 1954 країна була розділена по 17-й паралелі на дві окремі держави: Північний і Південний В'єтнам. На початку 1960-х років почалася В'єтнамська війна, що завершилася у 1976 створенням Соціалістичної Республіки В'єтнам. Чинна Конституція країни прийнята 15 квітня 1992 року.

Згідно з Конституцією 1992 року органом законодавчої влади є Національні збори, що складається з 450 депутатів, які обираються на 5-річний термін прямим загальним голосуванням. З 2002 року  Національні збори складається з 498 депутатів. Тільки Національні збори можуть приймати Конституцію та закони. Вони також здійснюють контроль за дотриманням законів та Конституції. У компетенції Національних зборів знаходиться розгляд звітів про роботу Президента, Постійного Комітету Національних Зборів, Уряду, Верховного народного суду і Верховної народної прокуратури. Збори затверджують проект бюджету, встановлюють або скасовує податки. Цей орган має право обирати, звільняти, відкликати Президента, віце-президента, Голову Національних Зборів і його заступників, членів Постійного Комітету Національних Зборів, Прем'єр-міністра, Голову Верховного народного суду і Головного прокурора Верховної народної прокуратури; затверджує пропозицію прем'єр-міністра про призначення або відкликання членів уряду; скасовує акти вищеназваних органів і посадових осіб у разі їх протиріччя Конституції, законам або постановами Національних Зборів. Серед деяких інших повноважень Національних Зборів: прийняття рішення про амністію, присвоєння військових і інших звань, вирішення питань війни і миру, ратифікація і денонсація міжнародних договорів або договорів за участю В'єтнаму, вирішення питання про всенародний референдум.

Постійно діючим міжсесійним органом Національних Зборів є Постійний Комітет. Він оголошує вибори і скликає сесії Національних Зборів; тлумачить Конституцію, закони і укази; видає укази за дорученням Національних Зборів; здійснює контроль за дотриманням Конституції і законів; контролює діяльність уряду, Верховного народного суду і Верховної народної прокуратури; зупиняє дію актів уряду, прем'єр-міністра, Верховного народного суду, Верховної народної прокуратури, які суперечать Конституції, законам, постановам Національних Зборів, і скасовує їх акти, що суперечать указам і рішенням Постійного Комітету. Постійний Комітет має право затверджувати пропозицію прем'єр-міністра про призначення, звільнення відкликання членів уряду і доповідати про це Національним зборам на найближчій сесії.

Главою держави є Президент, відповідальний перед Національними Зборами. Він обирається Національними зборами з числа депутатів на п'ятирічний термін.

Правляча партії в країні - Комуністична партія В'єтнаму, створена в лютому 1930 року в’єтнамськими національними лідерами ще в еміграції у Гонконзі. об'єднавчої конференції комуністичних груп, що існували з 1920-х років. Наразі, КПВ є єдиною партією в країні, оскільки Демократична і Соціалістична партії припинили своє існування в 1988 році.

Про проведення загальнодержавних виборів 23 травня 2021 року домовилися законодавці під час 10-го засідання 14-ї Національної асамблеї, яке завершилось 17 листопада 2020 року. Це засідання тривало 18 днів, у форматі офлайн та онлайн-робочих сесій. Під час цього ж засідання було прийнято в цілому сім законів та 13 резолюцій.

Відбуваються вибори за Законом про вибори депутатів до Національних зборів та депутатів до народних рад від 1 вересня 2015 року. Голосування може відбувати у два тури, переможцем визначають того, хто отримав більшість голосів, яка становить більше половини голосів, поданих на цьому окрузі. Провінції та міста, безпосередньо підпорядковані центральному уряду, можуть складати єдину виборчу одиницю або бути розділені на кілька одиниць. Кількість виборчих одиниць та кількість членів, які в них обираються, залежить від чисельності населення. Переможець у другому турі голосування визначається простою більшістю голосів, серед проводиться серед первинних кандидатів, якщо:  усі місця, які слід виділити в одиниці, не були заповнені, коли були підраховані всі голоси в цій одиниці; або кількість виборців, які проголосували, становила менше половини зареєстрованих. Позиції, що виникають у період між загальними виборами, заповнюються шляхом допоміжних виборів, за винятком випадків, коли до завершення поточного скликання парламенту лишається менше двох років.

Голосування у Вєтнамі не є обов'язковим. Виборцями стають громадяни В’єтнаму, які досягнули ік: 18 років. Виборці, які перебувають під вартою, можуть подавати своє ім’я до списку виборців у провінції, де вони зараз проживають. Не беруть участь і в голосуванні особи, у яких встановлені психічні захворювання.

Балотуватися можуть громадяни В’єтнаму, які досягнули 21 року.  Списки кандидатів представляє В'єтнамський фронт Батьківщини.  Щонайменше 18 % кандидатів мають бути представниками етнічних меншин, і принаймні 35 % мають бути жінками.

Право голосу на виборах 23 травня має понад 69 мільйонів виборців, які зможуть віддати свій голос на  84 767 виборчих дільницях по всій країні.

Цьогорічний список кандидатів  (866 осіб) формально демонструє різноманітність у складі, з високою часткою жінок та етнічних меншин, відповідно 45% та 21%.

В умовах пандемії було прийняте рішення організувати часткове дострокове голосування в окремих провінціях 22 травня.

Участь у виборах до Національних зборів також беруть незалежні кандидати, але часто їх реєстрація ускладнюється. На попередніх виборах 2015 року більше 100 незалежних кандидатів повідомили, що їм блокували участь у виборах представники влади, один з них заявив про погрози можливої "дорожньо-транспортної пригоду", якщо він не піде добровільно.

Крім того, правозахисна організація Amnesty International звинуватила компанії Facebook і Google в допомозі в'єтнамському уряду в цензуруванні критики і придушенні інакомислення шляхом блокування контенту з критикою уряду В'єтнаму. «У В'єтнамі останнім часом влада почала приділяти увагу мирному висловлюванню думок в Інтернеті як реальній загрозі режиму», - сказав заступник регіонального представника Amnesty International Мін Ю Ха.

Загалом влада В'єтнаму мають репутацію такої, що  обмежує свободи слова в своїй країні. В останні роки кілька в'єтнамських блогерів були ув'язнені за публікацію статей, що критикують комуністичну державу.

Палестина: альтернатива, якої не було 15 років, відкладається

15 років у Палестині не відбувалися ні президентські, ні парламентські вибори. 15 січня 2021 року глава держави Махмуд Аббас призначив їх на 22 травня. Однак трапився новий виток арабо-ізраїльського конфлікту. Наразі, керівництво Палестини пояснює  відкладення парламентських та президентських виборів у Палестині через неможливість проведення голосування в Східному Єрусалимі. «Якщо Ізраїль погодиться на проведення голосування в Єрусалимі, ми проведемо вибори. Ми не підемо на вибори без Єрусалима », - сказав Аббас.

Палестинська законодавча рада - парламент Держави Палестина, який обирається арабським населенням Західного берега річки Йордан, сектора Газа і Східного Єрусалиму (в межах станом на 4 червня 1967 року).

ЧлениПалестинської законодавчої ради (132 депутата) автоматично входять до складу Палестинської національної ради (більше 600 депутатів), який вважається представницьким органом всього арабського народу Палестини, включаючи діаспору і арабів територій, окупованих Ізраїлем до Шестиденної війни 1967 року.

ООН та ЄС закликали керівництво Палестини невідкладно призначити нову дату виборів.

Підготувала Яна Золотарьова

Використана інформація: