25 квітня відбулися вибори в парламент Албанії. За 140 мандатів змагався 1841 представник 12 політичних партій і коаліцій, а також незалежні кандидати. Основна боротьба розгорнулася між правлячою Соціалістичною партією Албанії прем'єр-міністра Еді Рами і опозиційною Демократичною партією Лулзима Баші.

Виборчим правом володіє 3 млн 588 тис. 869 албанців. За албанськими законами громадяни могли проголосувати тільки на виборчій дільниці. Заборонено дострокове або поштове голосування. Тому виборці із позитивним тестом на коронавірусну хворобу, а також ті, хто перебувають на ізоляції, проголосувати не змогли. Як і  албанці з Греції та Північної Македонії - для громадян, які прибувають з цих країн, незадовго перед виборами був введений 14-денний карантин.

У день голосування в Албанії відкрилося більше 5 тис. виборчих дільниць, які були відкриті з 07:00 до 19:00 за місцевим часом.

За результатами підрахунку даних з 5199 з 5199 виборчих дільниць, у Соцпартії 48,68% голосів, вона отримує 74 місця в парламенті зі 140. Її лідер Рама заявив прихильникам, що вони змогли здобути "найскладнішу, але найсолодшу" перемогу. “Ми побили рекорд. Це був історичний рекорд. Дякуємо, що довірили нам, щоб ми керували вами ще чотири роки”, - сказав Рама на багатолюдному мітингу в центрі Тирани. "Я буду прем'єр-міністром усіх албанців", - сказав Рама натовпу, який скандував "перемога, перемога".

У опозиційної коаліції на чолі з Демократичною партією 39,43% та 59 мандатів. 6,81% виборців проголосували за опозиційний Соціалістичний рух за інтеграцію, який отримає 4 місця.

2,25% за Соціал-демократичну партію, в якої буде троє депутатів. Інші політичні сили не подолали прохідний бар'єр в 1%.

На виборах до парламенту Албанії голосував прем'єр-міністр Косово Альбін Курті, голова уряду сусіднього Косова. Це перший випадок, коли очільник косовського уряду голосує в сусідній країні. Окрім того, на цих виборах 3 кандидати від партії Курті "Самовизначення" балотувалися як незалежні.

Цьогоріч близько 3000 ув'язнених мали право голосувати на виборах в Албанії, 88 з них - жінки. Вони могли проголосувати на 20 дільницях у в'язницях по всій країні. Не можуть голосувати лише ті, хто вчинив тяжкі злочини.

Це перші вибори, в рамках яких ідентифікація виборців проводиться в Албанії в електронному вигляді. За словами голови Центральної виборчої комісії Ілліржан Челібаші, на низці виборчих дільниць по всій Албанії повідомлялося про технічні проблеми з новою ідентифікаційною системою. Тому ідентифікація виборців у цих центрах потім проводиться вручну.

У столиці Албанії реалізовувався "пілотний проєкт" для електронного голосування та підрахунку голосів, де 24 тисячі виборців проголосують на 32 дільницях. Ці голоси були підраховані в електронній формі.

Згідно з висновками місії спостереження за виборами ОБСЄ/БДІПЛ, парламентські вибори, в основному, були добре організовані адміністрацією виборів, а кампанія була "жвавою та інклюзивною". "Ми очікуємо, що новий албанський парламент та уряд продовжуватимуть виконувати програму реформ у країні з рішучістю, особливо щодо верховенства права", - зазначили в спільній заяві Високий представник/віцепрезидент Єврокомісії Жозеп Боррель та Єврокомісар з питань розширення і сусідства ЄС Олівер Варгеї.

 

Детальніше про виборчу систему в Албанії читайте за посиланням: https://www.oporaua.org/news/vybory/mizhnarodni/23043-vibori-u-sviti-golosuvannia-za-novii-parlament-v-albaniyi-ta-zmini-do-konstitutsiyi-v-gayiti-na-tli-politichnikh-kriz

Підготувала Яна Золотарьова