18 квітня на парламентських виборах у Республіці Кабо-Верде більшість вдруге поспіль отримала партія “Рух за демократію”.

Оскільки парламент призначає прем'єр-міністра, то саме лідер партії-переможця Уліссеш Коррея-і-Сілва вдруге посяде цю посаду.

6 політичних сил висували своїх кандидатів на 72 депутатські місця у Національній асамблеї. Найголовнішими суперниками традиційно були дві партії: ліберальна “Рух за демократію” (MpD) та соціалістична “Африканська партія за незалежність Кабо-Верде” (PAICV). У разі перемоги другої, Республіка Кабо-Верде була б першою країною Африки на південь від Сахари, де прем’єркою стала жінка.

За результатами голосування в 10 округах на території країни партія "Рух за демократію" отримала 36 із 72 місць, натомість “Африканська партія за незалежність Кабо-Верде” - 29 місць, як і на минулих виборах. Результати трьох закордонних округів будуть підраховані пізніше, але на минулих парламентських виборах 2016 року, вони принесли всі три місця в парламенті саме "Руху за демократію". Християнсько-демократична партія “Незалежний та демократичний союз Кабо-Верде” здобула лише 4 місця в Національній асамблеї, що на одне місце більше, ніж на минулих парламентських виборах. Три інші невеликі партії взагалі не будуть обрані до законотворчого органу, адже не подолали прохідний бар’єр.

Обидва кандидати на посаду прем’єра у своїй агітації апелювали до заходів щодо забезпечення широкого доступу населення до вакцинації, а також до диверсифікації економіки, адже зараз 25% ВВП Кабо-Верде залежить від туризму, що вкрай негативно вплинуло на країну через пандемію COVID-19.

Лідерка “Африканської партії за незалежність Кабо-Верде” Джаніра Хопфер Альмада у день голосування висловлювала занепокоєння тим, що в суботу, у “день тиші”, населення отримувало смс-повідомлення агітаційного характеру за партію “Рух за демократію”, що могло вплинути на результати голосування. Але після оголошення попередніх результатів визнала поразку та привітала свого опонента з перемогою його партії та його майбутнім другим строком прем’єрства. Також вона оголосила, що йде з посади голови своєї партії, яку вона обіймала з 2014 року і де була першою жінкою на цій посаді.

Виборчі дільниці працювали з 8:00 до 19:00 за Грінвичем, а для участі в голосуванні було зареєстровано трохи більше 392 000 виборців. За спостереженнями присутніх під час голосування в столиці республіки міста Прая іноземних журналістів, все минуло спокійно, біля дільниць були невеликі черги. За їх словами, більшість виборців складали жінки, що зумовлено історично, адже великий відсоток чоловіків емігрували і складають основний електорат закордонних округів.

Загалом Кабо-Верде має напівпарламентську систему, де прем’єр-міністр домінує у виконавчій владі разом із президентом, який виконує роль арбітра у складних та спірних питаннях. Чинний президент Жорже Карлуш Фонсека на виборах також був підтриманий партією “Рух за демократію”. Нові президентські вибори відбудуться 17 жовтня.

З часу вільних багатопартійних виборів 1991 року ця західноафриканська країна вважається зразком демократії на континенті, де не було зафіксовано жодного випадку насильства, пов’язаного з виборами та їх результатами. У рейтингу демократії Economist Intelligence Unit за 2020 рік Республіка Кабо-Верде визнана наступною за Республікою Маврикій як найдемократичніша країна Африки на південь від Сахари.

Детальніше про виборчу систему Кабо-Верде читайте за посиланням: https://www.oporaua.org/news/vybory/mizhnarodni/23020-vibori-u-sviti-parlamentski-vibori-v-respublitsi-kabo-verde

Збираємо інформацію з іноземних джерел, розширюємо кругозір, дізнаємось про виборчі процеси в різних країнах. Щотижня очікуйте свіжі матеріали в нашій рубриці «Вибори у світі».

Підготувала Катерина Жемчужникова

 

Використані джерела: