Сьогодні, 14 квітня, відбуваються парламентські вибори на Кайманових островах. День голосування посеред тижня традиційно визначається вихідним для населення островів.

Спочатку проведення виборів планувалось на 26 травня, але дата була змінена через достроковий розпуск парламенту. Так, губернатор Кайманових островів Мартін Ропер оголосив дострокові вибори на прохання прем'єр-міністра Олдена Маклафліна. Розпуск парламента передбачає, відповідно, звільнення місця спікера, що і стало головною причиною, якій передували тривалі громадські заклики піти у відставку до спікера Палати Макківа Буша, лідера "Кайманської демократичної партії", якого звинувачують у зловживанні владою та нападі на незнайому жінку у 2020 році, що викликало громадську кампанію на підтримку цієї жертви нападу із хештегом #SheIsSupported. У той же час лідер опозиції Арден Маклін зазначав про незадоволення щодо рішення про дострокові вибори, натомість він пропонував зібратися на спеціальне засідання парламенту для оголошення недовіри спікеру.

Кайманові острови - це британська заморська територія в Карибському морі, тобто територія, яка не входить до складу Великобританії, але перебуває під її суверенітетом. Державний устрій ґрунтується на принципах парламентської демократії Вестмінтерської системи. Королева Великобританії номінально є головою держави, а її представник на островах - губернатор, якого вона призначає на 4 роки.

Парламент Кайманових островів є однопалатним та складається з 21 члена, з яких 19 обрають на чотирирічний термін в одномандатних округах, а ще 2 - члени за посадою. До грудня 2020 року парламент називався Законодавчою Асамблеєю. А, наприклад, на виборах 2000 року до складу цього органу обралися лише безпартійні кандидати, які утворили власні правлячу та опозиційну партії вже будучи членами парламенту. На останніх парламентських виборах 2017 року 9 місць отримали безпартійні, 7 місць - партія "Народний прогресивний рух", 3 місця - "Кайманська демократична партія".

Фото: Засідання парламенту Кайманових островів. Джерело: caymanchamber.ky

На цьогорічних виборах лише в 7 з 19 округів кількість зареєстрованих кандидатів сягає більше двох і становить від 3 до 5. Загалом в усіх округах зареєстровано 50 кандидатів, з яких 11 - жінки. Лише 9 кандидатів висунуті партіями: 8 - партією "Прогресисти", 1 - партією "Народна партія Кайманських островів".

Право голосу мають усі громадяни, які до 1 квітня зареєструвались у якості виборців у своєму одномандатному окрузі. Зареєструватись можуть кайманійці, які досягли 18 років та повнолітні особи, які щонайменше 2 роки є резидентами островів. Виключення становлять особи дискваліфіковані для реєстрації виборцями за порушення виборчих прав, визнані недієздатними особи та ті, хто відбуває покарання у вигляді позбавлення волі на строк довше 12 місяців, що призначив суд будь-якої країни. Загалом для участі у виборах в усіх 19 округах цьогоріч зареєструвались 23 609 виборців, середній вік яких становить 51 рік. Майже 54% зареєстрованих виборців - жінки. На останніх парламентських виборах у 2017 році було зареєстровано 21 228 виборців, а явка в день голосування склала 74,06%.

У кожному окрузі працюватиме лише по одній виборчій дільниці з 07:00 до 18:00. Якщо виборець зареєстрований, але з певних причин не зможе в день голосування бути на виборчій дільниці, то заздалегідь може також оформити спеціальний запит на так зване мобільне або раннє голосування, яке відбувається до офіційного дня голосування, коли члени виборчої комісії можуть прийти до виборця додому або виборець може самостійно відвідати пункт раннього голосування. Для зареєстрованих виборців, які в день голосування перебуватимуть закордоном, є можливість заздалегідь також оформити запит на голосування поштою.

Виборець має поставити одну позначку у вигляді "хрестика" навпроти прізвища одного з кандидатів. Потім виборець складає бюлетень за зазначеною на ньому лінією, віддає голові виборчої комісії, який публічно відділяє корінець від складеного бюлетеня, і тільки після цього виборець може опустити бюлетень у скриньку для голосування. Якщо на бюлетені буде більше однієї позначки або якісь позначки, які можуть ідентифікувати виборця, то під час підрахнку такий бюлетень буде визнаний недійсним.

Фото: Приклад проставлення позначки для голосування у бюлетені. Джерело: portal.elections.ky

Підготувала Катерина Жемчужникова

 

Використані джерела інформації: