28 березня відбудуться вибори до верхньої палати парламенту Туркменістану - Халк Маслахати. У вересні 2020 року було прийнято зміни до Конституції, які зробили парламент двопалатним. Парламент отримав назву Міллі Генгеш, а палати - Халк Маслахати та Меджліс (стара назва парламенту).

Меджліс

У Халк Маслахати увійдуть 56 осіб – по 8 членів з кожного регіону (велаяту) та столиці, які обираються таємним голосування на засіданнях халк маслахати (рад) п'яти велаятів (областей) та Ашхабаду на основі непрямого виборчого права, ще 8 членів палати призначає президент Туркменістану.

До складу Халк Маслахати може бути обраний і призначений громадянин Туркменістану, який досяг 30-річного віку, має вищу освіту та останні 10 років проживає у країні. Кожен експрезидент є членом Халк Маслахати, якщо він не відмовиться від використання цього права.

Одна і та сама особа не може бути одночасно членом і депутатом двох палат Міллі Генгеша.

Право висування кандидатів у члени Халк Маслахати належить велаятським, етрапським та міським халк маслахати (місцеві ради). Політичні партії, групи громадян можуть висувати кандидатів через своїх представників, які є членами велаятських, етрапських та міських халк маслахати. На засіданнях місцевих халк маслахати може обговорюватись необмежена кількість кандидатів. Кожен учасник зібрання може вносити пропозиції щодо кандидатів, брати участь у їхньому обговоренні, підтримувати чи відхиляти кандидатуру, а також пропонувати свою кандидатуру. Кандидат вважається висунутим, якщо за нього проголосували більше половини учасників засідання. Рішення про висування приймається відкритим або таємним голосуванням, як вирішать учасники зборів.

Для участі у виборах зареєстровано 112 кандидатів у члени Халк Маслахати, близько 26% - жінки.

Після реєстрації Центральною комісією з проведення виборів та референдумів, біографія про кандидатів була надрукована у газетах «Türkmenistan» та «Нейтральный Туркменистан».

Крім того, Центральна комісія повідомляє на своєму сайті про зустрічі кандидатів з виборцями, при цьому у повідомленнях постійно виражається президенту Туркменістану Гурбангули Бердимухамедову, який «демократичним шляхом привів мужній і згуртований народ Туркменістану до процвітаючого та щасливого життя».

Відповідно до Виборчого кодексу Туркменістану, агітація кандидатів починається з дня його реєстрації.

У агітації не можуть брати участь члени виборчих комісій, спостерігачі, судді, члени та представники благодійних, релігійних організацій, працівники правоохоронних органів, окрім випадків, коли ці особи зареєстровані кандидатами або довіреними особами кандидатів. До агітації також не допускаються особи, які не досягли повноліття, іноземці, іноземні держави та організації, міжнародні організації. З моменту призначення виборів та до опублікування результатів кандидати, їхні родичі, довірені особи не мають права займатись благодійністю.

Як повідомляє Радіо Азатлик, в рамках передвиборчої кампанії в Туркменістані на вулицях з'явились агітаційні плакати. За словами кореспондентів, місцева влада гроші збирала на плакати у бюджетників.

Як повідомляє також видання, раніше влада Лебапу видала спеціальні інструкції для місцевих виборчих органів, вимагаючи не повідомляти завчасно про хід голосування та виявляти людей, які фотографують під час виборчої кампанії.

Завершилась передвиборна агітація 26 березня. Шість виборчих дільниць заявили про повну готовність до проведення виборів.

За інформацією державних інформагенцій, зареєстровано 436 спостерігачів від Демократичної партії, Партії промисловців та підприємців, Аграрної партії, громадських організацій, а також груп громадян.

Підготувала Альона Логвиненко

Використані джерела:

https://rus.azathabar.com/a/31127844.html

https://www.hronikatm.com/2021/01/election

https://saylav.gov.tm/ru/law?id=4

https://orient.tm/pervye-vybory-v-palatu-novogo-turkmenskogo-parlamenta-projdut-28-marta/