24 травня кандидат у народні депутати по 184 виборчому округу (центр – м. Нова Каховка) від політичної партії "Єдиний Центр" Борис Сіленков вирішив традиційно для кандидатів (роздача подарунків) відзначити День незалежності. Тільки обрав інноваційну для регіону форму. Всі хто був присутній у цей день на центральних вулицях міста змогли отримати подарунок від кандидата – горшечок з хризантемами.Фото http://pik.ua/

Як зазначив сам кандидат «що таким чином він вітав своїх земляків з Днем Незалежності України. Це справжні кримські хризантеми. Дуже красиві. Знаєте, хризантеми - це філософський квітка. В Японії навіть є свято хризантем, коли місцеві жителі милуються відтінком суцвіть, при цьому роздумуючи про пройдений шлях і сенс життя. Я ж просто хочу таким чином зробити цей день святом для новокаховчан. Адже квітка в будь-якій країні - це елемент свята ", - повідомив Б.Сіленков. Також екс губернатор не бачить у цьому підкупу виборців. Адже він не агітував, а просто рроздавав квіти. Крім того у кандидата є і власний рейтинг потенційних подарунків – «Я не роздаю гречку, борошно, цукор та інші продуктові набори. Хоча, напевно, це варто навіть дешевше, ніж роздавати квіти. Роздача гречки - це приниження людей подачками, дарування квітів - це прояв поваги і бажання поділиться з земляками своїм позитивним настроєм".

Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу на те, що цей факт може бути витлумачений як непрямий підкуп  виборців, оскільки має на меті  спонукати виборців голосувати за цього кандидата, що є грубим порушенням ч. 13 ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів України». Особи, винні в порушенні законодавства про вибори народних депутатів України, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом. За підкуп виборців передбачена кримінальна відповідальність.

Фактично кандидатом було витрачено майже вдвічі більше ніж він та його родина заробили у минулому році

Громадські активісти ОПОРИ зацікавились не тільки самим фактом «вітання» новокаховчан, але і потенційною вартістю даної акції. За інформацією з інтернет джерел, середня вартість такого подарунку тягне на 45-55 грн. при оптовій купівлі. Дохід ж кандидата за минулий рік, за офіційно поданою ним декларацією ледь сягнув 40 767 грн., а загальний дохід родини 127 635 грн. Провівши прості розрахунки активісти ОПОРИ встановили, що дана акція вимагала б від кандидата суми у орієнтовно 225 000 грн. (5000 тисяч учасників акції, за заявою самого кандидата х 45 грн. за горщик). Фактично кандидатом було витрачено майже вдвічі більше ніж він та його родина заробили у минулому році. За словами самого кандидата гроші на купівлю квітів були витрачені з його виборчого фонду.

Декларація про доходи Бориса Сіленкова


За коментарями звертайтесь:
Родіон Банар,
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
у Херсонській області
063 628 67 91