Цієї неділі, 14 лютого, відбудуться парламентські вибори у частково визнаній Республіці Косово та одній з найбідніших держав Африки – Центральноафриканській Республіці. А 19 лютого обиратимуть парламентарів жителі островів Теркс і Кайкос, які перебувають під суверенітетом Великої Британії.

Косово. Позачергові парламентські вибори

14 лютого відбудуться позачергові парламентські вибори в Косово. Республіка Косово проголосила незалежність 17 лютого 2008 року в односторонньому порядку. Сербія досі не визнає незалежності Косово, через що країна не має остаточного визнання у світі — її визнали 116  держав. Україна не входить до цього списку.

Асамблея (Kuvendi i Kosovës/Skupština Kosova) Косово включає 120 депутатів, з яких 100 обираються за пропорційною системою з відкритими списками на чотирирічний термін, а 20 мандатів відведено для депутатів від національних меншин, з них 10 для сербів та 10 для представників інших національних громад (4 місця — роми, ашкалі і гюпти, 3 — бошняки, 2  — турки, 1 — горанці). Виборчий поріг у 5% встановлений для партій, які не належать до меншин. На пропорційному рівні існує 30-відсоткова гендерна квота, згідно з якою кожна третя особа, яка кандидує, має бути жінкою. Виборці можуть підтримати до п'яти окремих кандидатів у списку партії, яку вони обрали. Обрані в Асамблею депутати мають створити коаліцію, яка пропонує кандидата на посаду прем'єр-міністра. Також депутати обирають президента Косово (⅔ голосів членів Асамблеї).

За 13-річну історію Косово жодна з попередніх Асамблей не відпрацювала повноцінний термін. Більше того, ці вибори – треті парламентські вибори за останні три роки.

Фото: assembly-kosova.org

Рішення про проведення дострокових виборів було прийняте після того, як наприкінці грудня 2020 року Конституційний суд на вимогу 16 депутатів від опозиційного лівого руху "Самовизначення" (Vetevendosje) визнав незаконним голосування за призначення уряду 3 червня 2020 року. Суд постановив, що голосування члена Асамблеї, представника меншинської партії “Аскалійська партія за інтеграцію”  Етема Аріфі, яке стало вирішальним для формування уряду на чолі з Авдуллою Хоті, було недійсним через його попереднє засудження за шахрайство. Голос Етема Аріфі дав уряду в сукупності 61 голос (мінімальна  кількість голосів відповідно до вимог законодавства), без цього затвердження уряду не відбулося б.

Після рішення Конституційного суду виконувачка обов'язків президента Косово Вйоса Османі оголосила про розпуск парламенту та призначила дострокові вибори на 14 лютого: “Виборчій комісії доручено вжити всіх необхідних заходів для проведення виборів”. Вона наголосила, що важливо, щоб цей виборчий процес був чесним і вільним, щоб надалі сприяти прогресу демократії в країні.

Для голосування  буде відкрито 2 382 виборчі дільниці. Право голосу мають 1 794 862 виборці. Голосує також і діаспора. Виборці за межами Косово мають змогу проголосувати поштою з 2 по 12 лютого. За даними Агентства статистики Косово, близько 800 000 громадян проживають за межами країни, і їх інтерес до голосування на виборах на батьківщині з роками зріс. Центральна виборча комісія Косово цьогоріч запровадила перевірку закордонних виборців за допомогою телефонних дзвінків. Якщо заявник не відповів після трьох дзвінків, заявка відхиляється. ЦВК також повідомила, що отримала у лютому 175 000 заявок, з яких станом на 2 лютого понад 103 000 отримали попереднє схвалення. Однак представники неурядових організацій, зокрема НГО “GERMIN”, яка представляє права діаспори, розкритикували ініціативу ЦВК як порушення закордонних прав виборців та повідомили про низку недоліків в організації процесу голосування. А також висловлювали занепокоєння з приводу короткого вікна, особливо в нинішній ситуації, коли є повідомлення про значні затримки поштових розсилок через ситуацію з пандемією.

На лютневих виборах за місця у парламенті змагаються 1 079 кандидатів з 28 політичних сил. Три партії, що беруть участь у виборах, представляють сербську громаду Косова: Сербський список, Громадська ініціатива “За свободу, справедливість та виживання” та Сербський демократичний альянс.

Приклад інформаційних матеріалів від ЦВК Косова. Джерело: www.kqz-ks.org

Як виглядав виборчий бюлетень можна переглянути на сайті ЦВК Косова: https://www.kqz-ks.org/wp-content/uploads/2021/02/100_Fletevotimi_Kuvend-Kosoves_shq-sr-tr_2021.pdf

Передвиборча кампанія цього разу дуже коротка — 9 днів. Офіційно вона стартувала о 00:00 3 лютого і триватиме до 12 лютого.

Останні опитування, проведені різними агенціями, демонструють, що 5% бар'єр точно долають 4 партії. Партія “Самовизначення” (Vetevendosje) має серйозні шанси на перемогу на виборах зі значною перевагою над другою партією, якою є “Демократична партія Косово” (Partia Demokratike e Kosovës; abbr. PDK). Також місця в парламенті ймовірно отримують “Демократична ліга Косово” (Lidhja Demokratike e Kosovës, LDK) та “Альянс за майбутнє Косова” (Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës, AAK). Лише опитування на радіо RTV Dukagjini включило в прохідну зону “Сербський список” (сербською: Српска листа / Srpska lista; албанською: Lista Serbe).

Банер із зображенням лідера  "Самовизначення" Альбіна Курті на головній площі Приштини, столиці Косова. Фото: BIRN

Партія “Самовизначення” не опублікувала своєї програми, проте на зустрічах із виборцями розкрила деякі свої пріоритети. У секторі охорони здоров’я партійці обіцяють зосередитись на страхуванні, інспекції та всеосяжній інформаційній системі, з точки зору економіки вони зобов’язуються допомагати місцевим виробникам на ринку, а також піклуватися про жертв війни та сприяти здійсненню правосуддя. Під гаслом “Krejt dhe Drejt” (“В цілому і справедливо”) лідер партії Альбін Курті називає ці вибори “референдумом”, на якому громадяни вирішуватимуть питання між “старими кон’юнктурами та політиками нової ери”.

Однак сам вищезгаданий політик, як і кілька його колег по партії Албулена Хаджіу та Байрам Маврикі, не можуть балотуватися в це скликання Асамблеї. Таке рішення виніс Конституційний суд Косово за тією ж підставою, що й рішення про визнання недійсним голосування за уряд Хоті: кандидати, які за останні три роки були засуджені до кримінальної відповідальності, не можуть змагатися  за місце у парламенті. Курті ж був засуджений у 2018 році за використання сльозогінного газу та інші насильницькі дії з метою зриву парламентських процедур. Незважаючи на заборону, Курті відіграє активну роль у кампанії:  проводить пішохідні екскурсії містами Косово разом зі своєю новою політичною партнеркою, виконуючою обов'язки президента Косово Вйосою Османі. Його партія наполягає на тому, що заборона стати депутатом не поширюється на його потенційну роль прем'єр-міністра.

Демократична партія Косово (ДПК) вперше балотується без своїх засновників, колишнього президента Хашима Тачі та колишнього лідера партії Кадрі Веселі, які звинувачуються у військових злочинах та злочинах проти людства у спеціалізованому суді з Косово в Гаазі. Кандидат у прем'єр-міністри від ДПК Енвер Ходжай представив програму партії щодо “відновлення справедливості” та верховенства права. Вона базується на чотирьох стовпах: боротьба з корупцією та організованою злочинністю, структурна реформа та цілісність судової системи, поглиблення реформ для координації та підвищення ефективності правопорядку і доступ до правосуддя. Однак сама демпартія мала проблеми з верховенством права, оскільки за час свого перебування у владі її представники регулярно були пов'язані з корупційними скандалами.

Демократична ліга Косово (ДЛК) напередодні виборів розділилася на дві групи після того, як Вйоса Османі створила свій незалежний політичний список.  ДЛК також  не опублікувала письмової програми на майбутні вибори, але кандидат на посаду прем'єр-міністра та виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Авдулла Хоті представив обіцянки своєї партії у телевізійному зверненні. Він заявив, що програма партії базуватиметься на чотирьох основах: охорона здоров’я, освіта, верховенство права та розвиток і добробут. За його словами, першочерговим завданням є вакцинація. Хоті також зазначив, що партія обіцяє інвестувати в економіку країни: протягом наступних 7 років уряд інвестує 6 мільярдів євро — в інфраструктуру, автомобільні дороги, залізниці, доступ до інтернету, централізоване опалення та енергетику.

Лідер Альянсу за майбутнє Косова  Рамуш Харадінай назвав вибори “референдумом про членство в НАТО”, який, на його думку, повинен відбутися до 2024 року. Вступ до НАТО та інших міжнародних організацій є одним із пріоритетів Альянсу в зовнішньополітичному напрямку виборчої програми. У ній зазначається, що зусилля щодо членства будуть продовжуватися “незалежно від однорічного мораторію на нові членства”, посилаючись на домовленості  минулого року між Хоті та президентом Сербії Александром Вучичем в рамках зусиль колишньої адміністрації Трампа відновити діалог між Косово та Сербією. Однак у програмі не йдеться про реформування відомства закордонних справ, працівники якого за останні роки фігурували в низці скандалів з корупцією та кумівством.

Виборчі банери в Приштині, столиці Косова. Фото: BIRN

Під час передвиборчої агітації більшість політичних партій проігнорувала прохання Національного інституту громадського здоров'я щодо дотримання заходів фізичного дистанціювання, за що отримала штрафи. Хоча уряд і так послабив антипандемічні обмеження під час виборчої кампанії, деякі політичні партії проводять великі виборчі акції в закритих приміщеннях з десятками прихильників, не дотримуючись основних рекомендацій, таких як носіння масок та соціальне дистанціювання, і діляться інформацією про це у Facebook.

Напередодні голосування чотири мешканці Косова вирішили продати свої голоси. Оголошення про продаж голосів були опубліковані на торговій онлайн-платформі “MerrJep”. Один із них оголосив, що може продати 15 голосів за ціною, яка буде визначена за домовленістю. В іншому випадку початкова ціна становила близько одного євро.

Фото: kosovo-online.com

На думку політичних оглядачів, незалежно від остаточних результатів, справжнім викликом для переможців позачергових виборів 14 лютого буде створення коаліції, здатної підтримати стабільний уряд. Якщо ж цього не відбудеться, Косово пророкують поглиблення конституційної кризи. Складнощі ситуації додає той факт, що 6-місячний мандат виконуючої обов'язки президента Вйоси Османі повинен закінчитися 5 травня. Якщо новий склад Асамблеї двома третинами голосів обраних депутатів не обере президента, проводяться нові вибори.

ОНОВЛЕННЯ

 
Центральноафриканська Республіка: другий тур парламентських виборів

На 14 лютого також призначений другий тур виборів Національної асамблеї Центральноафриканської Республіки — нижньої палати парламенту.

Загальні вибори в ЦАР відбулись 27 грудня 2020 року, тоді ж місцеві жителі обирали й  президента. Вибори президента мали значно більший резонанс у міжнародній пресі, оскільки в ЦАР з 2003 року триває громадянська війна. А перед грудневими виборами країну охопив сплеск насилля. Ситуація з безпекою в Центральноафриканській Республіці залишається нестабільною. Дві третини країни перебувають у руках збройних формувань. У країні присутні миротворці з місії ООН (відомій під французькою абревіатурою MINUSCA), Росії та Руанди.

Президентські охоронці стоять біля передвиборчого плаката чинного президента Туадери під час його передвиборчого мітингу, 12 грудня 2020 року. Джерело: FRANCE 24

Наприкінці 2020 року голосування не відбулося у багатьох районах країни, які контролюються збройними формуваннями. Були закриті близько 800 виборчих дільниць у країні, 14% від загальної кількості. Під час першого туру голосування не відбулося у 29 із 71 субпрефектур (ЦАР розділена на 16 адміністративних префектур, дві з яких є економічними префектурами, а одна — автономною комуною;  префектури поділяються на субпрефектури), тоді як у шести інших проголосувала лише частина виборців, адже дільниці були закриті через залякування громадян.

Джерело: UN News

Джерело: France24

Міжнародні спостерігачі відзначили можливі порушення у проведенні виборів у грудні. Група спостерігачів повідомила, що велика кількість виборців голосувала з “відкріпними” листами в столиці ЦАР, Бангі. Виборчі процедури дозволяють виборцям проголосувати в інших місцях, окрім виборчої дільниці, де вони зареєстровані. За даними мережі Rainbow, таким чином було віддано 81% голосів.

4 січня Національний виборчий орган ЦАР оголосив, що вибори президента виграв Фостен-Аршанж Туадера, який обіймав цю посаду з 2016 року. Згідно з результатами комісії, явка серед зареєстрованих виборців склала 76,3%. Однак опозиційні сили оскаржили ці результати в суді. 18 січня Конституційний суд підтвердив перемогу президента Туадери, який набрав 53,16% голосів виборців, але визначив, що явка була значно нижчою і склала 35,25%.

Президент Туадера вітає прихильників після того, як суд підтвердив його переобрання, 18 січня 2021 року. Джерело: VOA News

Наразі в ЦАР тривають збройні сутички. 21 січня президент Туадера запровадив у країні надзвичайний стан на 15 діб після того, як озброєні бойовики спробували заблокувати всі дороги до столиці Бангі з метою повалення влади новообраного глави держави.

Вищі посадові особи Організації Об'єднаних Націй та регіональних організацій закликали всіх політичних суб'єктів Центральноафриканської Республіки (ЦАР) поважати кінцеві результати нещодавніх президентських виборів та вирішувати будь-які суперечки мирно й відповідно до законів країни.

Водночас у такому напруженому політичному контексті Конституційний Суд ЦАР затвердив 22 із 140 депутатів Національних зборів, які були обрані у першому турі парламентських виборів. Суд також оголосив про скасування виборів у 13 округах через сутички 1 лютого. Загалом у другому турі кандидати змагатимуться за 118 місць в нижній палаті законодавчого органу.

Члени Національної асамблеї обираються в одномандатних виборчих округах терміном на 5 років. Національні збори є нижньою палатою парламенту ЦАР з моменту ратифікації Конституції Центральноафриканської Республіки 27 березня 2016 року. До 2005 року законодавчим органом ЦАР була двопалатна установа, відома як Конгрес, нижча палата якої була Національною асамблеєю; верхня палата називалася Економічною та регіональною радою.

Попередній склад Національної асамблеї був обраний у 2017 році. Серед депутатів — 12 жінок, що становить 8,57% складу.

За повідомленнями Управління ООН з координації гуманітарних питань (OCHA), в ЦАР спостерігається постійне зростання кількості порушень прав людини та гуманітарного законодавства, незважаючи на мирну угоду 2019 року між урядом та 14 недержавними збройними групами. Близько 2,8 мільйонів людей (57%) потребують гуманітарної допомоги та захисту. Ситуація ще більше ускладнилася пандемією коронавірусу, яка посилюється голодом, втратою засобів до існування, закриттям шкіл та збільшенням кількості насильства щодо жінок та дітей.

ОНОВЛЕННЯ: 13 лютого президент Туадера оголосив нові дати другого туру в районах, де голосування відбулося 27 грудня, та першого туру у районах, які контролювали збройні формування під час грудневих виборів. Перші раунди голосування відбудуться 27 лютого, а другі  14 березня.

Острови Теркс і Кайкос. Парламентські вибори

19 лютого 2021 року відбудуться чергові парламентські вибори на островах Теркс і Кайкос (the Turks and Caicos Islands) — одній з 14 Британських заморських територій (перебуває під суверенітетом Великої Британії, але не є її частиною) в Карибському морі.

Історична довідка: З 1766 року острови Теркс і Кайкос офіційно стали колонією Британії. В 1873 році вони увійшли вже до складу Ямайки. В 1917 році прем'єр-міністр Канади Роберт Борден запропонував включити острови до складу своєї держави, але британський прем'єр Ллойд Джордж відхилив цю пропозицію. У 1962 році Ямайка здобула незалежність від Великої Британії, але острови Теркс і Кайкос залишилися колонією. З 1976 року на островах запроваджено місцевий уряд і парламент. За попередньою угодою острови мали стати незалежними в 1982 році, однак, після чергових виборів, новий склад місцевої влади Теркса і Кайкоса прийняв рішення відмовитися від набуття незалежності й зберегти статус заморської території Великої Британії.

Місцевий парламент (Асамблея) складається з 19 представників: 15 обираються загальним голосуванням кожні 4 роки, ще 4 призначаються губернатором території після виборів (дві особи на власний розсуд і дві — після консультацій з новим прем'єр-міністром та керівником опозиції). Країна поділена на 10 одномандатних виборчих округів, в яких виборці обирають одного представника до парламенту. Ще 5 обираються в єдиному багатомандатному окрузі (вся територія островів) за системою відносної більшості.

Особа є виборцем, якщо вона досягла 18-річного віку; проживає на островах не менше 12 місяців протягом двох років, що безпосередньо передували даті виборів; потрапляє в одну з наступних категорій: народилася на островах або за межами островів від батька чи матері, котрі народилися на островах, або відповідно до чинного законодавства, що регулює імміграцію, має статус “жителя” (Belonger status). Кандидувати може особа, яка досягла 21 року; решта вимог такі ж, як і до виборця.

Приклади інформаційних матеріалів. Джерело: Turks and Caicos Islands, Governor's Office

До попереднього скликання парламенту (2016-2020 рр.) входили представники двох політичних партій: Прогресивна національна партія та Народно-демократичний рух. Більшість мала НДР, партія виграла шість з десяти виборчих округів та чотири з п’яти мандатів на останніх виборах. Уряд очолила лідерка партії Шарлін Картрайт-Робінсон (перша жінка прем'єр-міністерка островів). Прогресивна національна партія в 2016 році під керівництвом Руфуса Юінга перемогла в чотирьох виборчих округах та виборола один мандат.

Чергові вибори мали відбутися попередньо в грудні 2020 року, але через пандемію COVID-19 були перенесені. У виборах 19 лютого беруть участь 38 кандидатів.

Джерело: Turks and Caicos Weekly News January 26 - February 1, 2021

Джерело: Turks and Caicos Weekly News February 2 - 8, 2021

Лідерка Народно-демократичного руху Шарлін Картрайт-Робінсон заявила, що її партія подає на вибори повний список із 15 кандидатів.

На запрошення губернатора островів Турків та Кайкос за виборами віртуально спостерігатиме незалежна команда міжнародних експертів, яка розпочала роботу  з 10 лютого. Організовує спостереження парламентська асоціація CPA BIMR.

ОНОВЛЕННЯ

 

Підготувала Яна Золотарьова

Використані джерела: