Обмеження політичної конкуренції, застосування адміністративного ресурсу та матеріальне стимулювання виборців – це основні ризики, які можуть вплинути на чесність дочасних виборів Харківського міського голови, які відбудуться 31 жовтня 2021 року.

Початок офіційного етапу виборів розпочався за 50 днів до дня голосування – 11 вересня. Вже кілька місяців потенційні кандидати проявляли активність.

Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що активну дочасну кампанію вели шість кандидатів: секретар Харківської міської ради Ігор Терехов, народний депутат IV та VIII скликань Михайло Добкін, депутат Харківської міської ради VI скликання Дмитро Марінін, голова «Національного корпусу» в Харкові Костянтин Немічев, чинні депутати Харківської міської ради  Анатолій Родзинський та Аліна Мустафаєва. Ще двоє потенційних кандидатів – народна депутатка Юлія Світлична та депутат Харківської обласної ради Олександр Скорик – не проявляли активності до початку виборчого процесу в місті, але аналіз публічної інформації вказує на їх імовірне балотування.

Соціальні мережі стали найбільш популярною формою публічної активності потенційних кандидатів. За останній місяць витрати на рекламні дописи харківських політиків у Facebook та Instagram сягнули понад 21 тисячу доларів. Також соціальні мережі активно використовували для поширення матеріалів з ознаками чорного піару проти потенційних кандидатів. Основними суб’єктами таких дій стали Ігор Терехов, Михайло Добкін та Юлія Світлична. Характер повідомлень абсолютно різний: від минулих «заслуг» кандидатів до будь-якої їхньої поточної діяльності, а часом з відверто дискримінаційним спрямуванням.

За спостереженнями ОПОРИ, найбільш активну дочасну кампанію проводив виконувач обов'язків Харківського міського голови Ігор Терехов. Потенційний кандидат активно проводить зустрічі з виборцями, відкриває інфраструктурні об'єкти, у місті розповсюджена велика кількість зовнішньої реклами з прізвищем політика. У кампанії Терехова зосереджена велика кількість бюджетних ресурсів міста, які направляються на реконструкцію зоопарку, будівництво спортивних майданчиків, стадіонів, офіційне відкриття яких відбувається з ознаками дочасної агітації.

Активним потенційним кандидатом є Михайло Добкін, який ще 1 січня 2021 року анонсував своє балотування на пост міського голови. На етапі дочасної агітації потенційний кандидат активно проводить зустрічі з виборцями у дворах житлових будинків, а від його імені розповсюджувались газети та листівки.

Відносно активну дочасну агітацію здійснював Дмитро Маринін, який неодноразово у соціальних мережах наголошував про свої наміри балотуватись. Потенційний кандидат проводить зустрічі з виборцями, бере участь у публічних заходах та відкрив свій офіс у місті.

Пряма комунікація з виборцями та представленість у місцевих медіа стали також популярними для потенційних кандидатів. Потенційні кандидати активно проводили зустрічі з виборцями, брали участь у публічних заходах, відкривали офіси. Не забували потенційні кандидати використовувати засоби масової інформації. Матеріали з ознаками передвиборчої агітації інтенсивно з’являлись у місцевих медіа на етапі дочасної агітації. Спостерігачі ОПОРИ відзначають чітку прив’язку окремих ЗМІ до конкретних кандидатів, що в черговий раз підкреслює проблему із забезпеченням рівності прав майбутніх суб’єктів. Адже не всі політичні суб’єкти мають вільний доступ до місцевих ЗМІ. Крім того, спостерігачі ОПОРИ фіксували й нерівномірний доступ потенційних кандидатів до розміщення зовнішньої реклами.

Напередодні старту виборчого процесу змінилось обласне керівництво Національної поліції та Харківської ОДА. Виконувач обов’язків голови ОДА Олександр Скакун заявив, що основним завданням є забезпечення чесних виборів у місті.  Проведення важливих кадрових змін, пов'язаних із початком виборчої кампанії, з одного боку може вказувати на підготовку до протидії очікуваним ризикам дестабілізації виборчого процесу, з іншого – є демонстрацією намірів щодо посилення відомчого контролю в умовах виборчого процесу. ОПОРА наголошує саме на необхідності захистити виборчі права громадян та ефективно реагувати на порушення як пріоритетні завдання правоохоронних органів.  

Щодо забезпечення належної організації виборчого процесу позачергових виборів спостерігачі ОПОРИ відзначають відсутність ризиків у роботі Харківської міської комісії. Проте в умовах запровадженого карантину членам комісії слід звернути увагу на дотримання протиепідемічних заходів, які визначені рішенням Кабінету Міністрів України. А місцева влада в межах своїх повноважень має сприяти виборчій комісії у реалізації своїх повноважень, зокрема щодо забезпечення засобами індивідуального захисту.  

ОПОРА також закликає МВС та Нацполіцію оперативно вживати профілактичні дії з метою створення безпечних умов для проведення публічних передвиборчих заходів та недопущення вчинення протиправних дій з боку учасників масових заходів. А також здійснювати належний нагляд та контроль за дотриманням протиепідемічних заходів без застосування обмежень чи перешкод для поточної діяльності суб’єктів виборчого процесу та в ході проведення ними передвиборчих заходів

Крім того, ОПОРА закликає посадових осіб центральних та місцевих органів влади уникати випадків зловживання адміністративним ресурсом, не використовувати офіційні заходи, які пов'язані з виконанням службових повноважень та які проводяться в межах бюджетного фінансування, у передвиборчих цілях кандидатів або партій.

Також ЦВК має забезпечити інформування потенційних суб'єктів виборчого процесу про відповідальність за порушення та незаконний характер поточних агітаційних заходів, що супроводжуються наданням благодійної допомоги та іншими формами матеріального стимулювання виборців.

Звіт ОПОРИ про дочасну кампанію на позачергових виборах Харківського міського голови 31 жовтня 2021 року

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Думки і твердження, висловлені в матеріалі, можуть не співпадати з позицією USAID та уряду США.