1 вересня у харківських школах роздавали подарунки з іменем секретаря Харківської міської ради,  в.о. міського голови Ігоря Терехова та написом "Успішний Харків", співзвучним з назвою партії "Блок Кернеса — Успішний Харків", представником якої є Терехов.

Цей факт зафіксували журналісти «Суспільне. Харків».

Зокрема, у школі №131 роздавали календарі з іменем Терехова та квитки до зоопарку. На лінійці 1 вересня директор школи Юрій Черненко зачитав привітання від виконувача обов'язків міського голови Ігоря Терехова.  На теці, яку під час виступу він тримав, зображений логотип партії "Блок Кернеса — Успішний Харків".

Джерело фото: Суспільне.Харків

За словами координатора Громадської мережі ОПОРА, в цьому випадку мова може йти про використання адміністративного ресурсу.

«Поки виборчий процес не розпочався, говорити про порушення закону не можна. Але роздача подарунків у школах представниками навчальних закладів можуть свідчити про використання адміністративного ресурсу. "Слова "Ігор Терехов" мало що можуть порушувати, він не є суб'єктом виборчого процесу. Адже сам процес ще не почався. А от назва "Успішний Харків" може порушувати Закон "Про освіту", бо в школах заборонено розповсюджувати політичну рекламу», — підкреслив він.

1 вересня Терехов взяв участь у відкритті шкільних стадіонів у школі № 171 та 23, у церемонії посвяти у студенти НТУ «ХПІ» та Харківському національному університеті міського господарства імені Бекетова, а також  у святкуванні Дня знань на головній площі міста.

Також під час свята відбувся флешмоб «Харків - це круто!» (цей слоган є на бордах із прізвищем Терехова, галочкою у квадраті та назва партії), а також виступив гурт «KAZKA». Завершився захід феєрверком.

Інші потенційні кандидати у міські голови Харкова святкових активностей у межах міста не проводили.

Нагадаємо, що на  31 жовтня призначені позачергові вибори Харківського міського голови.

Згідно з частиною 1 статті 195 Виборчого кодексу України виборчий процес розпочинається за п’ятдесят днів до дня чергових, позачергових місцевих виборів.

Відповідно до частини 1 статті 221 цього ж Кодексу право висування кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, реалізується виборцями через місцеві організації партій або шляхом самовисування у порядку, визначеному цим Кодексом.

Згідно з частиною 1 статті 52 цього ж Кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Відповідно до частини 1 статті 6 Закону України «Про освіту» невтручання політичних партій в освітній процес, різнобічність та збалансованість інформації щодо політичних, світоглядних та релігійних питань належать до ключових засад державної політики у сфері освіти та є принципами освітньої діяльності.

Частина 3 стаття 31 цього ж Закону передбачає, що політичні партії (об’єднання), їх члени, депутати (кандидати в депутати) не мають права провадити свою діяльність в закладах освіти, зокрема створювати власні осередки чи в будь-який інший спосіб втручатися в їхню освітню діяльність. У закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять:

  • найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);
  • зображення, прізвища, імена та по батькові осіб, які є членами (учасниками) чи засновниками політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);
  • зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Зазначена заборона не розповсюджується на офіційне листування, реалізацію освітньої програми закладу освіти та у випадках, передбачених виборчим законодавством.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]