Повторне голосування на виборах за міського голову 29 листопада на виборчих дільницях міста Чернівці завершилось і, за оцінками спостерігачів ОПОРИ, комісії забезпечили усі необхідні умови для реалізації зацікавленими громадянами свого активного виборчого права.  Загалом, серед основних порушень виявлено фотографування бюлетенів, голосування за іншу особу, заповнення протоколів «наперед», перешкоджання роботі спостерігачу. В результаті голосування перемогу здобув Роман Клічук від «Єдиної Альтернативи».

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА 29 листопада у день повторного голосування на виборах Чернівецького міського голови фіксувала неналежне матеріально-технічне забезпечення на виборчих дільницях: недостатню кількість стаціонарних та переносних виборчих скриньок, розміщення кабінки одночасно для людей з інвалідністю та з підозрою на вірусні захворювання. Такі випадки фіксувались, зокрема, на дільницях № 730451, 730480, 730500, 730453, 730508, 730504, 730472, 730465.

«Загалом голосування 29 листопада було організовано з дотриманням виборчих процедур, однак випадки  порушень спостерігачі фіксували як під час голосування, так і  під час підрахунку голосів виборців. Зокрема, йдеться про факт незаконної видачі або отримання виборчих бюлетенів, а також фотографування бюлетенів, виявлені протягом дня голосування», - розповідає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

З самого ранку спостерігачі зафіксували підписання протоколу про підрахунок голосів членами дільничної виборчої комісії дільниці № 730470, що є кримінальним порушенням.

Крім того, на іншій виборчій дільниці членкиня ДВК проголосувала за себе і свого сина, який у день голосування перебував за кордоном.

Близько 10 випадків фотографування бюлетенів зафіксували спостерігачі на дільницях. Після профілактичної бесіди та вказування на порушення виборці видаляли фото бюлетеню з телефону. Був випадок, коли виборець сфотографував незаповнений бюлетень. При опитуванні виявилося, що виборець фотографувався для участі у конкурсі розіграшу призів в Інстаграмі. Однак слідчо-оперативна група, яка прибула на місце, вилучила телефон з фото.

Також спостерігачі фіксували присутність сторонніх осіб на дільницях, зокрема представників екзитполів, поліції та рятувальної служби.  На одній з дільниць було зафіксовано присутність трьох спостерігачів від партії «Єдина Альтернатива», коли законодавством передбачено присутність лише одного.

Після закриття виборчих дільниць спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксували порушення порядку підрахунку голосів, зокрема декілька випадків, коли одразу декілька членів ДВК одночасно здійснювали підрахунок голосів.

Не обійшлося на цих виборах і без інцидентів, пов'язаних  із перешкоджанням роботі спостерігачів. На виборчих дільницях № 730460 та 730472 спостерігачам ОПОРИ забороняли знімати  відео з процесу підрахунку голосів.

Традиційно спостерігачі фіксували підписання протоколів про підрахунок голосів «майбутнього», коли у документі проставлялась дата не 29 листопада, а 30 листопада. Такі випадки зокрема фіксувались зокрема на дільницях  №730547, 730476, 730480, 730539, 730446, 730485 та 730556.

Про організацію процесу голосування в умовах пандемії розповів Громадський омбудсмен з виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА:

«Спостерігачі моніторили  антиковідні заходи протягом дня голосування.  На деяких дільницях були відсутні окремі кабінки для голосування, призначені для осіб з ознаками распіраторних захворювань». Здебільшого не проводилося температурного скринінгу виборцям членами виборчої комісії, як і не проводилося опитування виборців, щодо їхнього стану здоров’я».

За словами,  на антиковідні заходи у день виборів Чернівецька міська рада витратила 141 тисячу гривень.

30 листопада Чернівецька міська ТВК оголосила результати виборів. Кандидата від «Єдиної Альтернативи» Роман Клічук набрав 59,54 % голосів виборців, його опонент Віталій Михайлішин («Команда Михайлішина») отримав 37,5% голосів виборців. Згідно з даними протоколу про результати голосування, кількість виборців, які взяли участь у голосуванні, становить 42 874 особи, кількість недійсних бюлетенів –1245.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)