У день повторного голосування окремі члени ДВК перешкоджали представникам ОПОРИ. Крім того, спостерігачі фіксували розсилку виборцям повідомлень із закликом не йти голосувати, випадки фотографування бюлетенів, підозри у фальшуванні виборчої документації. Про це ОПОРА розповіла на пресконференції 22 листопада.

Спостерігачі ОПОРИ також зафіксували кілька випадків, коли на мобільні телефони членів ДВК та виборців надходили СМС з вимогою не йти на вибори. У повідомленнях, надісланих зранку 22 листопада, йшлося (стилістика збережена): «Не йдіть на дільницю! На отримавших продуктові набори чекає поліція!!!». Відправник повідомлення — Poltava.

ОПОРА зафіксувала, що подібні повідомлення отримали, зокрема, члени ДВК ВД № 531145, 531151, 531238, а також виборці, котрі голосували на дільницях № № 531200 і 531230. Примітно, що усі абоненти отримали СМС о 7:31.

Крім того, на виборчій дільниці № 531192 (Полтава, вул. Б. Хмельницького, 9) члени ДВК та спостерігачі ОПОРИ помітили жінку, яка сфотографувала виборчий бюлетень. На вимогу видалити фото виборчиня заявила, що фотографувала бюлетень уже вдруге, бо не знала, що за це передбачена кримінальна відповідальність.

На ВД № 531230 (вул. Європейська, 153) виборець також сфотографував заповнений бюлетень на мобільний телефон. Після зауваження спостерігача ОПОРИ чоловік сказав, що зробив це «для себе». Фото виборець видалив у присутності спостерігача, а бюлетень вкинув у виборчу скриньку. На місце події прибули працівники поліції. Їм чоловік показав телефон, щоб правоохоронці пересвідчилися у тому, що фото бюлетеня видалене.

Схожий випадок стався і на виборчій дільниці № 531238 (І. Мазепи, 8). Тут світлину заповненого бюлетеня теж зробив чоловік. Поліціянтам та членам ДВК пояснив, що так виконав прохання дружини. До з’ясування обставин залучили працівників поліції, а заповнений бюлетень вкинули у виборчу скриньку.

Ще один подібний інцидент ОПОРА зафіксувала на виборчій дільниці № 531213 (Полтава, вул. Соборності, 11). Чоловік зайшов до кабінки із ввімкненим мобільним телефоном, внаслідок чого отримав зауваження від спостерігачів. У суперечку, що виникла, довелося втрутитися працівникам поліції.

На виборчій дільниці № 531145 (Полтава, вул. Соборності, 67) ОПОРА зафіксувала, як виборець намагався отримати бюлетень, пред’явивши електронний паспорт у мобільному додатку «Дія». При цьому він посилався на Постанову ЦВК № 365 «Про Роз’яснення щодо застосування окремих положень Виборчого кодексу України стосовно видачі членами дільничних виборчих комісій виборчих бюлетенів з місцевих виборів».

У додатку до документа вказано, що «видача виборцю виборчого бюлетеня на підставі пред’явлення ним для встановлення особи паспорта громадянина України з використанням мобільного додатка Портал Дія (е-паспорта) може здійснюватися лише за умов наявності у дільничної виборчої комісії технічної можливості для перевірки е-паспорта за допомогою технічних засобів, зокрема з використанням унікального електронного ідентифікатора (QR-коду, штрих-коду, цифрового коду), та отримання за результатами такої перевірки даних з Реєстру інформаційними ресурсами єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України на запит Порталу Дія.». Члени ДВК відмовили виборцю у видачі бюлетеня на підставі того, що у них не було технічних засобів для перевірки е-паспорта виборця та отримання даних з реєстру МВС, як того вимагає Постанова ЦВК № 365.

«На виборчій дільниці № 531145, що по вул. Соборності, 67, літній виборець відмовився зняти медичну маску, щоб члени ДВК могли ідентифікувати його особу за документами. Мотивував це ризиком захворіти та дотриманням вимог Закону України № 1000-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Члени ДВК відмовили чоловіку у видачі бюлетеня. Той обіцяв поскаржитися на їхні дії» — додав представник ОПОРИ.

А вже після закриття дільниць члени Подільської районної у м. Полтава ТВК запідозрили представників ДВК ВД № 531197 (Полтава, вул. Сакко, 19-А) у фальсифікації протоколів через те, що ті занадто швидко порахували голоси. Внаслідок цього представників дільничної комісії відправили на повторний підрахунок.

 Члени ДВК на виборчій дільниці № 531156 (Полтава, вул. Шевченка, 119) не хотіли давати копію протоколу та погрожували вилученням із дільниці спостерігачці ОПОРИ.

«Коли туди прибули інші представники Громадянської мережі, голова комісії не пускала їх до приміщення. Довелося викликати наряд патрульної поліції. Правоохоронці взяли пояснення у представниці ОПОРИ. Зрештою, члени комісії надали спостерігачці копію протоколу», — розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області.

За повідомленням правоохоронців, під час повторного голосування 22 листопада на виборчих дільницях та ТВК чергували понад 400 поліцейських. В разі екстрених ситуацій допомагати їм готові були бійці Нацгвардії.

«За добу, коли у Полтаві проходило повторне голосування, до поліції надійшло 48 повідомлень. 22 з них стосувалися розсилання СМС із закликом не йти на вибори» — повідомив заступник начальника Головного управління Національної поліції у Полтавській області Максим Ахрамєєв.

Крім того, 7 повідомлень до правоохоронців надійшло з приводу фотографування бюлетенів. Також у поліції встановили особу громадянина, який 22 листопада пошкодив шини на авто одного зі спостерігачів. За словами Максима Ахрамєєва, невдовзі цій особі повідомлять про підозру.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)