Рівненська міська ТВК відправила на перерахунок дільничну виборчу комісію № 560990. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ в ТВК.

Рівненська міська ТВК відправила дільничну виборчу комісію виборчої дільниці № 560990, яка знаходиться за адресою місто Рівне, вулиця Романа Шухевича, 2 на уточнення протоколу у зв’язку з тим, що на примірнику була відсутня печатка.

Коли члени комісії повернулися із уточненим протоколом спостерігачі від партії «Європейська Солідарність» повідомили для ТВК, що такий протокол був уточнений поза межами дільниці.

Після цього члени ТВК почали телефонувати до членів дільничної виборчої комісії щодо того, чи поверталися на дільницю для уточнення протоколів, декілька членів комісії відповідали, що ні.

У зв’язку з цим, міська ТВК прийняла рішення провести повторний підрахунок голосів на цій дільниці.

У поліцію надійшло звернення про зникнення печатки виборчої комісії № 560990. У зв’язку з цим представників комісії просили зачекати до прибуття слідчо-оперативної групи у ТВК, щоб встановити обставини щодо цього факту.

Частина 5 статті 254 Виборчого кодексу України вказує, що за результатами розгляду документів дільничної виборчої комісії та скарг про порушення вимог цього Кодексу під час проведення голосування та підрахунку голосів на виборчій дільниці, а також під час транспортування виборчих документів до територіальної виборчої комісії, що надійшли до територіальної виборчої комісії на момент прийняття документів дільничної виборчої комісії, територіальна виборча комісія приймає одне з таких рішень:

1) врахувати відомості протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці;

2) зобов’язати дільничну виборчу комісію виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу з позначкою "Уточнений";

3) провести повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці в порядку, встановленому цим Кодексом.

Частина 12 статті 254 Виборчого кодексу України вказує, що повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у відповідному виборчому окрузі з відповідних місцевих виборів здійснюється територіальною виборчою комісією після розгляду і прийняття протоколів та інших документів від усіх дільничних виборчих комісій. У повторному підрахунку територіальною виборчою комісією голосів виборців на виборчій дільниці мають право брати участь усі члени цієї дільничної виборчої комісії і можуть бути присутніми кандидати в депутати, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, їх довірені особи, уповноважені особи організацій партій, офіційні спостерігачі на відповідних місцевих виборах. Повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів здійснюється членами територіальної виборчої комісії в порядку, визначеному Центральною виборчою комісією з урахуванням положень статті 250 цього Кодексу.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.