На виборчих дільницях Рівного фіксують ймовірне фотографування бюлетенів. Системність таких випадків може свідчити про контрольованість голосування, а сам процес бути частиною підкупу виборців. Ці факти мають встановити правоохоронці в ході проведення розслідування. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.  

На дільниці № 560982 за адресою вул. Фабрична, 3 спостерігачі кілька разів фіксували ймовірне фотографування бюлетенів.

Так, спостерігачі побачили, як у одній із кабінок, в якій якраз перебував виборець і здійснював волевиявлення, відбуваються рухи, схожі на фотографування бюлетеня. Після того, як виборець вийшов із кабінки його просили показати галерею із останніми фотографіями, проте він відмовлявся це зробити.

Тоді члени комісії викликали поліцейську, яка вказала для виборця на необхідність показати останнє фото у галереї і останні відправлені повідомлення у соціальних мережах. У галереї виявилося фото паспорту із прикладеним до нього бланком, схожим на бюлетень. Таке фото виборцю сказали видалити.

Ще один виборець зайшов у кабінку з телефоном і у членів комісії та спостерігачів виникли підозри щодо фотографування бюлетеня. Тоді один із спостерігачів заглянув до такого виборця у кабінку, ніби то, щоб зупинити ймовірне порушення і вимагав показати телефон. Після цього виборець вийшов з кабінки, сказав, що в нього на телефоні нічого не має і попросив усіх залишити його для здійснення волевиявлення.

Зазначимо, що ще один факт ймовірного фоторафування бюлетеня на цій же дільниці уже розслідується поліцією.

На виборчій дільниці № 560947 за адресою м. Рівне вул. Олександра Карпинського, 14А, школа № 18 було зафіксовано ймовірне фотографування бюлетеня. Такого виборця затримала поліція, забравши у нього телефон для з’ясування обставин.

Загалом станом на 13-30 поліцією по місту зафіксовано 6 випадків фотографування бюлетенів.

Частина 1 статті 16 Виборчого кодексу України вказує, що голосування на виборах в Україні є таємним. Контроль за змістом волевиявлення виборців, встановлення або розголошення змісту волевиявлення конкретного виборця будь-яким чином забороняється.

Фотографування виборчих бюлетенів часто використовується як доказ підтвердження свого волевиявлення при застосуванні протиправних схем підкупу виборців, тому правоохоронці реагують на відповідні дії, як на підозру у вчиненні підкупу виборців, а саме встановлюють особу виборця для з’ясування мети фотографування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.