У Слов'янську на виборчій дільниці №141197 члени комісії видали бюлетень для голосування виборцю, який продемонстрував їм мобільний додаток «Дія».

Спостерігач ОПОРИ звернув на це увагу членкині ДВК. Як з’ясувалося, на дільниці №141197 відсутнє обладнання для сканування даних електронного паспорту у додатку «Дія». 

Згідно з постановою Центральної виборчої комісії №365 від 10 жовтня 2020 року «Про Роз’яснення щодо застосування окремих положень Виборчого кодексу України стосовно видачі членами дільничних виборчих комісій виборчих бюлетенів з місцевих виборів» видача виборцю виборчого бюлетеня на підставі пред’явлення ним для встановлення особи паспорта громадянина України з використанням мобільного додатка Портал Дія (е-паспорта) може здійснюватися лише за умов наявності в дільничної виборчої комісії технічної можливості для перевірки е-паспорта за допомогою технічних засобів, зокрема з використанням унікального електронного ідентифікатора (QR-коду, штрих-коду, цифрового коду), та отримання за результатами такої перевірки даних з Реєстру інформаційними ресурсами єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України на запит Порталу Дія.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА