На виборчій дільниці № 560972 спостерігачі ОПОРИ зафіксували пошкоджену стаціонарну скриньку для голосування.

Велика скринька на виборчій дільниці № 560972 (м. Рівне, вул. Гайдамацька, 15, дитячий садок № 47, спортивний зал) була пошкоджена ще до початку голосування. Члени комісії дали можливість спостерігачам оглянути її, вкинули туди контрольний лист, перевернули її, щоб ніхто не міг вкинути туди бюлетень і залишили в полі зору.

Пізніше, вже під час голосування було здійснено опечатування такої скриньки шляхом заклеювання отвору для вкидання бюлетенів.

Зазначимо, що Виборчий кодекс України не визначає порядку дій комісії у разі виявлення факту пошкодження скриньки ще до моменту початку голосування.

Частина 11 статті 248 Виборчого кодексу України визначає, що у разі пошкодження виборчої скриньки під час голосування вона опечатується головою і не менш як трьома членами виборчої комісії, які є представниками різних суб’єктів подання кандидатур до складу комісії, у спосіб, що унеможливлює подальше опускання чи виймання виборчих бюлетенів. Ця виборча скринька зберігається в приміщенні для голосування в полі зору членів виборчої комісії та інших осіб, які мають право бути присутніми на виборчій дільниці під час голосування відповідно до вимог цього Кодексу, і не використовується до закінчення голосування.


Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.