Через грубе порушення вимог Конституції України, Виборчого кодексу України та законів України Центральна виборча комісія достроково припинила повноваження всього складу Фастівської міської територіальної виборчої комісії, а також зобов’язала новий склад комісії провести повторний підрахунок голосів виборців з виборів депутатів Київської обласної ради та встановити підсумки голосування з виборів депутатів Київської обласної ради у межах територіального виборчого округу № 9. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Зі скаргами до ЦВК 18 листопада 2020 року звернулася Київська обласна організація політичної партії «Наш край». У скаргах партійці просили зобов’язати Київську обласну ТВК скласти новий протокол про результати виборів депутатів Київської обласної ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі та вказували на невиконання належним чином Фастівською міською ТВК рішення суду при складанні протоколу про підсумки голосування в межах територіального виборчого округу № 9 з позначкою «Уточнений» від 16 листопада 2020 року.

Як встановила ЦВК, розглядаючи скарги, 16 листопада 2020 року Фастівська міська ТВК повторно перерахувала голоси виборців у виборчому окрузі №9 з виборів депутатів Київської обласної ради. Проте комісія здійснила перерахунок згідно з результатами голосування, зазначеними у протоколах дільничних виборчих комісій, не провівши перерахунку на виборчих дільницях, указаних у рішенні Київського окружного адміністративного суду, яке залишила без змін апеляційна інстанція. А відтак, за результатами цього підрахунку, склала протокол про підсумки голосування з виборів депутатів Київської обласної ради у межах територіального виборчого округу № 9 з поміткою «Уточнений».

З огляду на встановлені факти в своїй постанові від 20 листопада 2020 року ЦВК зазначила, що вбачає підстави для визнання протиправною бездіяльності Фастівської міської ТВК. Така бездіяльність, за висновком ЦВК, полягає в непроведенні на виборчих дільницях повторного підрахунку голосів виборців з виборів депутатів Київської обласної ради та невстановленні підсумків голосування з виборів депутатів Київської обласної ради у межах територіального виборчого округу № 9 на виконання рішення Київського окружного адміністративного суду від 11 листопада 2020 року в справі № 320/11280/20, залишеного без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 15 листопада 2020 року.

У результаті розгляду скарг ЦВК постановила частково задовольнити одну з них, визнавши протиправною бездіяльність Фастівської міської ТВК у зв’язку з непроведенням повторного підрахунку голосів виборців з виборів депутатів Київської обласної ради та невстановленням підсумків голосування з виборів депутатів Київської обласної ради у межах територіального виборчого округу № 9 на виконання зазначеного рішення суду. Крім того, ЦВК встановила факт одноразового грубого порушення Фастівською міською ТВК вимог Конституції України, Виборчого кодексу України та законів України, через що достроково припинила повноваження всього складу комісії.

Згідно з рішенням ЦВК новий склад Фастівської міської ТВК має провести на виборчих дільницях повторний підрахунок голосів виборців з виборів депутатів Київської обласної ради та встановити підсумки голосування з виборів депутатів Київської обласної ради у межах територіального виборчого округу № 9 відповідно до положень виборчого законодавства та рішення суду. Після чого Київська обласна ТВК повинна скласти новий протокол про результати виборів депутатів Київської обласної ради з урахуванням протоколу про підсумки голосування з виборів депутатів Київської обласної ради у межах територіального виборчого округу № 9, складеного Фастівською міською ТВК.

ЦВК також вирішила звернутися до Національної поліції України для проведення перевірки викладених у її постанові обставин та в разі виявлення підстав вжиття згідно із законодавством України заходів реагування.

«Ситуація з повторним підрахунком голосів до обласної ради Фастівською міською ТВК ускладнюється тим, що наразі вже було проведено установчу сесію Київської обласної ради, під час якої новообрані депутати склали присягу та отримали мандати. Однак результати перерахунку голосів у виборчому окрузі №9 потенційно  можуть вплинути на загальний розподіл мандатів. У такому випадку є загроза, що ми отримаємо досить нетипову ситуацію, коли теперішній розподіл місць у раді не відповідатиме результатам волевиявлення виборців. При цьому новообрані депутати Київської обласної ради вже набули повноважень, а отже на них поширюється Закон України «Про статус депутатів місцевих рад», який містить вичерпний перелік підстав для припинення повноважень депутата і не включає в себе подібної ситуації. Тому, якщо результати повторного підрахунку голосів у виборчому окрузі №9 суттєво впливатимуть на результати виборів до Київської обласної ради, на нас, ймовірно, чекатимуть подальші судові розгляди», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)