Із 7 партійних організацій, які розподілили між собою мандати до Хмельницької обласної ради, 6 активно використовували рекламу в Facebook під час передвиборної кампанії. Найбільше рекламних дописів мешканці області могли бачити зі сторінки партії «Команда Симчишина», яка стала однією з лідерок за кількістю місць, отриманих в облраді. Про це йдеться в аналізі ОПОРИ.

Як уже повідомляла ОПОРА, до складу Хмельницької обласної ради обрали представників 7 політичних сил: партій «Команда Симчишина» (13 мандатів), «За майбутнє» (13 мандатів), «Слуга народу» (10 мандатів), «За конкретні справи» (10 мандатів), «Європейська Солідарність» (7 мандатів), ВО «Батьківщина» (7 мандатів) та Радикальної партії Олега Ляшка (4 мандати ). Відповідно до інформації в фінансових звітах обласних партійних осередків на передвиборну кампанію вони разом витратили понад  12 млн грн. За інформацією з Бібліотеки реклами Facebook ОПОРА проаналізувала, скільки коштів сплатили парторганізації, чиїх кандидатів було обрано до обласної ради, за рекламу зі своїх сторінок у Facebook.

Як свідчить інформація з Бібліотеки реклами Facebook, сторінка «Команда_Симчишина» за період передвиборної кампанії, з 5 вересня до 23 жовтня 2020 року, прорекламувала 100 дописів. Вартість одного посту становила до 100 доларів США. Станом на 16 листопада за рекламу, пов'язану із соціальними питаннями, виборами або політикою, з цієї сторінки сплатили 7 082 американських долари.

Сторінка «За МАЙБУТНЄ» Хмельниччина» в процесі передвиборної кампанії оплатила рекламу 83 публікацій. Вартість одного допису переважно становила не більше 100 доларів США. Загальні витрати на рекламу, пов'язану із соціальними питаннями, виборами та політикою, яку поширювали зі сторінки, становить 4 131 долар США.

Сторінка обласного осередку партії «Слуга народу», яка називається «Слуга Народу – Хмельниччина», рекламувала для виборців області 72 дописи, пов'язані із соціальними питаннями, виборами або політикою. Кожна з публікацій обійшлася партійцям до 100 американських доларів. Витрати партійної сторінки на такі пости загалом складають 6 643 долари.

Обласний осередок партії «За конкретні справи» зі своєї сторінки «ЗА Конкретні Справи» протягом передвиборної кампанії прорекламував 64 публікації, пов’язані з виборчою тематикою. За кожен допис партія сплачувала до 100 доларів США, а загальні витрати сторінки на рекламу, що дотична до соціальних питань, виборів і політики, становлять 3 727 доларів.

Сторінка «Європейська Солідарність – Хмельниччина» за період кампанії рекламувала 44 дописи. Вартість кожної публікації – до 100 доларів США. Водночас загальні витрати партійної сторінки в Facebook на рекламу, пов'язану із соціальними питаннями, виборами або політикою, склали 2 357 доларів.

Зі сторінки «Хмельницька обласна партійна організація «Батьківщина» впродовж виборчої кампанії рекламували 23 дописи, кожен із яких коштував до 100 доларів США. Загальна сума, сплачена сторінкою за рекламу, пов'язану із соціальними питаннями, виборами та політикою, наразі становить 520 доларів США.

Хмельницька територіальна організація Радикальної партії Олега Ляшка своєї офіційної сторінки у мережі Facebook не має. Зазначимо, що згідно з остаточним фінансовим звітом партійного осередку партійці не витрачала грошей на розміщення передвиборної агітації в мережі Інтернет.

Нагадаємо, що ОПОРА створила власний інструмент для аналізу реклами в мережі Facebook – Facebook Analyzer, а також підготувала покрокову інструкцію для кандидатів про те, як користуватись інструментом політичної реклами в соціальних мережах.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)