Протягом другого туру виборів на посаду міського голови Віктор Шакирзян (висуванець партії «Рівне Разом») та Олександр Третяк (висуванець партії «Європейська Солідарність») використовували різні методи агітації  – як платне просування свого контенту у соціальних мережах, так і розміщення зовнішньої реклами, участь у масових заходах та зустрічі з виборцями. Про це повідомили представники ОПОРИ  20 листопада під час пресконференції «Рівне напередодні дня голосування:  агітаційна активність кандидатів та робота комісій».

Координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Рівненській області зазначив: «За період виборчого процесу обидва кандидати розгорнули активну агітаційну кампанію – як «польову», так і в медійному просторі. Цьому сприяв той факт, що Рівненська міська ТВК 2 листопада призначила повторне голосування аж на 22 листопада, тож кандидати мали достатньо часу на проведення кампанії».

Найпопулярнішим методом агітації було просування свого контенту у соціальних мережах. Дослідження ОПОРИ  з допомогою Бібліотеки реклами показало, що кандидати на посаду очільника Рівненської міської ради витратили значні суми коштів на такий вид агітації. Так, за лише період з 10 по 16 листопада Олександр Третяк витратив 1335$, а Віктор Шакирзян - 4418$.  Також Віктора Шакирзяна рекламує сторінка політичної партії «Рівне Разом». Вартість реклами, пов’язаної із соціальними питаннями або політикою на сторінці партії за цей період становить 316$. Варто зазначити, що 1 жовтня Центральна виборча комісія своєю Постановою № 324 затвердила форми фінансових звітів для кандидатів. Тож всі витрати на розміщення передвиборної агітації у мережі Інтернет мають відображатися у відповідних фінансових звітах. За період першого туру Олександр Третяк задекларував 124 000 грн витрат на рекламу у мережі Інтернет, а Віктор Шакирзян – 167 000 грн. 

Під час другого туру виборів на посаду міського голови Рівного спостерігачі ОПОРИ фіксували також використання чорного піару як проти одного, так і проти іншого кандидата. Матеріали з ознаками такого піару поширювалися як на веб-сайтах, так і в соціальних мережах.

Традиційно кандидати використовували зовнішню рекламу - агітаційні куби, білборди, сітілайти та роздавали агітаційні матеріали з наметів. За підрахунками спостерігачів ОПОРИ, майже втричі більше кубів та наметів по місту розміщено на підтримку представника партії «Рівне Разом» Віктора Шакирзяна. Зазначимо, що з наметів Олександра Третяка роздають газету і листівку, а з наметів Віктора Шакирзяна – газету. Щодо білбордів та сітілайтів, то їх кількість майже однакова у обох кандидатів, з невеликою перевагою Віктора Шакирзяна. Не обійшлося в Рівному і без випадків пошкодження зовнішньої реклами - кубів обох кандидатів.

Координатор повідомив, що активно кандидати проводили і вуличну агітацію (у дворах будинків, на підприємствах та установах, під час організованих ними заходів). Окрім цього, обидва кандидати на посаду міського голови Рівного брали участь у мітингах проти нещодавно запровадженого карантину вихідного дня.

В період кампанії кандидати намагалися отримати підтримку інших політичних сил. В результаті висуванця партії «Рівне Разом» Віктора Шакирзяна підтримали ВО «Свобода», ВО «Батьківщина» та “Сила і Честь”, а висуванця партії «Європейська Солідарність» Олександра Третяка – «Народний Рух України» та «Голос». Зазначимо, що на підтримку Олександра Третяка до Рівного приїздили і зустрічалися з виборцями представники партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко, Андрій Парубій, Олександр Турчинов. 

Віктор Шакирзян та Олександр Третяк двічі зустрічалися під час заходів, організованих місцевою Коаліцією громадських об’єднань та ініціатив Рада реформ Рівного (під час екскурсії на громадську станцію сортування «Екологічні» і сміттєвий полігон та на презентації напрацювань експертного середовища «План дій для Рівного», яке обидва кандидати підписали). 

Довгий період Віктор Шакирзян та Олександр Третяк не могли домовитися про дебати. Так, ще 1 листопада, до офіційного оголошення Рівненською міською ТВК результатів виборів Олександр Третяк запросив свого опонента на дебати на Суспільному, але у відповідь отримав питання до себе - чи є академія, де Олександр Третяк є ректором, справжнім закладом вищої освіти. В результаті Олександр Третяк опублікував відповідь опоненту щодо закидів про «несправжнє» ректорство. Пізніше з’явилася інформація про те, що обидва кандидати все ж домовилися про дебати в ефірі Суспільного 19 листопада. Однак, у день дебатів Віктор Шакирзян оприлюднив відео на своїй сторінці у Facebook, де повідомив про те, що у четвер має зустріч із представниками Міністерства охорони здоров’я та профільного комітету Верховної Ради України, де підніматиме питання про встановлення нової кисневої станції у міській лікарні та облаштування додаткових ліжкомісць. Також зазначив, що прийняв пропозицію каналу Рівне 1 і буде там на дебатах у п’ятницю. Тож в ефірі Суспільного 19 листопада був присутній лише Олександр Третяк.

Не обійшлося і без надання благодійної допомоги під час виборчої кампанії. Так, про такі активності часто писав на своїй сторінці у Facebook Віктор Шакирзян. Зокрема, про передачу засобів індивідуального захисту для Рівненської міської лікарні, Рівненської обласної дитячої лікарні, 20 балонів для транспортування кисню для Рівненської міської лікарні, закупівлю нових рентген-плівок та розхідних матеріалів для комп’ютерної томографії легень у Рівненський обласний діагностичний центр. Окрім того, кандидат повідомляв про встановлення на території краєзнавчого музею меморіальної дошки Саймона Сміта Кузнеця, підтримку екологічного проєкту із збереження вікових дерев ініціативи «Сад історій у Рівному» та створення технічних умов для студентів РДГУ під час онлайн-марафону «Від Шевченка до Жадана». На сторінці Олександра Третяка інформації щодо благодійності кандидата у цей період спостерігачі ОПОРИ не помітили. Кандидат лише публікував допис про те, як здавав кров для важкохворих пацієнтів.

Координатор нагадав про організацію роботи виборчих комісій в день голосування – які заходи безпеки мають вживатися відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України про здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів та Рекомендацій ЦВК щодо здійснення виборчих процедур з організації підготовки та проведення виборів 25 жовтня 2020 року в умовах поширення на території України COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. На дільниці має бути облаштована спеціальна кабіна та скринька для голосування для осіб у яких виявлено підвищення температури тіла понад 37,2 °С та/або симптоми респіраторних захворювань. Така кабінка та скринька мають бути розміщені відокремлено від інших. Обов’язково на кожній виборчій дільниці має проводитися температурний скринінг виборців та розміщуватися засоби для дезинфекції. Біля входу та у приміщенні для голосування має бути нанесена розмітка, яка вказує на необхідність дотримання фізичної дистанції не менше 1 метра та оптимальний маршрут руху для здійснення голосування. За можливості забезпечується окремий вхід та вихід з приміщення для голосування. Кожні чотири години має відбуватися провітрювання приміщення та вологе прибирання. Виборці мають перебувати на дільниці у респіраторі чи захисній масці. За можливості з собою на дільницю варто взяти особисту ручку.

«Дотримання таких правил необхідне задля безпеки кожного – як виборця, так і тих людей, які організовують виборчий процес. Тому варто відповідально поставитися до цього», - наголосив він. Щоб пригадати умови голосування на виборчій дільниці в нових реаліях можна переглянути відео ОПОРИ. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.