Кого виборці обрали міськими головами на Київщині та чому в 2 двох міських громадах області повторні вибори відбудуться в наступному році, - ОПОРА проаналізувала результати місцевих виборів-2020 у міських громадах Київської області.

Виборці 24 міських громад Київської області 25 жовтня обрали своїх очільників. У містах Бровари та Біла Церква кількість виборців перевищує 75 тисяч осіб, тому вибори відбулися там за мажоритарною системою абсолютної більшості. Це означає, що переможець мав здобути понад 50% голосів виборців (50% + 1), які взяли участь в голосуванні. Відповідно до цієї системи, якщо кандидат набрав менше ніж абсолютну більшість голосів, мало відбутися повторне голосування - “другий тур”.

У Білій Церкві на виборах 25 жовтня абсолютну більшість голосів вдалося набрати кандидату від політичної партії “За майбутнє” Геннадію Дикому. Новообраний міський голова отримав 28 436 (57,58%) голосів.

Інакша ситуація склалася на виборах міського голови Броварів. Там жоден із кандидатів не набрав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Через що Броварська ТВК оголосила повторне голосування, у якому мали взяти участь кандидат від політичної партії “Єдність” Ігор Сапожко, що набрав 44,07% голосів виборців, і його опонент від  партії «Слуга народу» Дмитро Ратніков, який здобув 13,37% голосів. Проте, як повідомляла ОПОРА, Київський окружний адміністративний суд своїм рішенням від 9 листопада 2020 року визнав вибори міського голови Броварів такими, що не відбулися. Після чого уповноважена особа від Київської обласної організації політичної партії “Команда Ігоря Сапожка - “Єдність” Тарас Голосій подав оскарження рішення суду до апеляційної інстанції, однак шостий апеляційний адміністративний суд залишив рішення попереднього суду без змін.

В інших 22 міських громадах Київщини вибори відбулися за мажоритарною виборчою системою відносної більшості, тому можливість проведення другого туру там була мінімізована. Однак цікава ситуація склалася у місті Українці, де кандидати набрали однакову кількість голосів, через що 15 листопада проводилося повторне голосування.

У Борисполі через смерть обраного кандидата повторні вибори мають відбутися наступного року. Про це ОПОРА повідомляла раніше.

Станом на 18 листопада за інформацією ЦВК у 22 міських громадах Київської області міські територіальні виборчі комісії оголосили результати голосування на виборах міських голів.

Назва громади

Обраний голова

Суб’єкт висування

Повторна каденція

Сквирська міська громада

Валентина Левіцька

самовисування

ні

Таращанська міська громада

Михайло Кривошеєв

"Наш Край"

ні

Білоцерківська міська громада

Геннадій Дикий

"За майбутнє"

так

Узинська міська громада

Віталій Гринчук

самовисування

так

Тетіївська міська громада

Богдан Балагура

самовисування

ні

Яготинська міська громада

Наталія Дзюба

“Слуга народу”

так

Переяславська міська громада

Вячеслав Саулко

“Слуга народу”

ні

Березанська міська громада

Володимир Тимченко

“Березанська Громада”

так

Вишнева міська громада

Ілля Діков

“Слуга народу”

ні

Ірпінська міська громада

Олександр Маркушин

“Нові Обличчя”

ні

Бучанська міська громада

Анатолій Федорук

“Слуга народу”

так

Вишгородська міська громада

Олексій Момот

"За майбутнє"

так

Славутицька міська громада

Юрій Фомічев

“Слуга народу”

ні

Кагарлицька міська громада

Олександр Панюта

"Наш Край"

так

Обухівська міська громада

Олександр Левченко

“Слуга народу”

так

Українська міська громада

Олександр Туренко

“Європейська Солідарність”

ні

Васильківська міська громада

Наталія Баласинович

самовисування

ні

Ржищівська міська громада

Крістіна Чорненька

“Європейська Солідарність”

ні

Миронівська міська громада

Віталій Савенко

“Європейська Солідарність”

так

Богуславська міська громада

Віктор Коломієць

“Пропозиція”

ні

Боярська міська громада

Олександр Зарубін

"За майбутнє"

так

Фастівська міська громада

Михайло Нетяжук

“Партія національного егоїзму”

так

З інформацією спостерігачів ОПОРИ, у Богуславі тривають судові оскарження рішення ТВК щодо результатів виборів міського голови.

З-поміж 22 міських громад лише у чотирьох посади міських голів посіли жінки: Ржищівська міська громада (Крістіна Чорненька), Васильківська міська громада (Наталія Баласинович), Яготинська міська громада (Наталія Дзюба), Сквирська міська громада (Валентина Левіцька).

Шестеро обраних міських голів були висунуті міською організацією політичної партії “Слуга народу”, 4 - самовисуванці, по 3 - від місцевих організацій партій “Європейська Солідарність” та “За майбутнє”, 2 - від партії “Наш Край”, по 1 кандидату були обрані від партій “Березанська Громада”, “Партія національного егоїзму”, “Пропозиція”, “Нові Обличчя”.

Щодо досвіду попередньої роботи на посаді міського голови, то 11 (50%) міських голів залишилися на своїх посадах.

Відповідно до частини 1 та 6 статті 221 Виборчого Кодексу України право висування кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, реалізується виборцями через місцеві організації партій або шляхом самовисування у порядку, визначеному цим Кодексом. Громадянин України, який відповідно до статті 193 цього Кодексу має право бути кандидатом на місцевих виборах, може самовисунутися кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови шляхом подачі заяви про самовисування до відповідної територіальної виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)