Віктор Шакирзян, висуванець партії «Рівне Разом», отримав публічну підтримку від місцевих партійних осередків ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та «Сила і Честь». Натомість його опонент Олександр Третяк залучився підтримкою партій «Народний Рух України» та «Голос». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Нагадаємо, що 2 листопада Рівненська міська ТВК на своєму засіданні встановила результати виборів голови міської ради. Найбільше голосів набрали і потрапили до другого туру виборів кандидат від політичної сили «Рівне разом» Віктор Шакирзян (19,84%) та висуванець «Європейської Солідарності» Олександр Третяк (16,93%). Повторне голосування відбудеться 22 листопада.

Кандидати в період другого туру намагалися отримати підтримку інших політичних сил, щоб підвищити свій рейтинг.

Так, Олександра Третяка, окрім представників партії «Європейська Солідарність» (Петра Порошенка, Софії Федини, Яни Зінкевич, Андрія Парубія, Олександра Турчинова та місцевих членів команди), підтримали представники партій «Народний Рух України» та «Голос». Про попередні перемовини з цими політичними силами заявив Олександр Третяк під час партійного брифінгу ще 28 жовтня, тобто до встановлення офіційних результатів виборів.

29 жовтня на своїй сторінці у Facebook Віктор Кривенко, очільник Народного Руху України написав про підтримку партією у другому турі виборів міського голови у Рівному Олександра Третяка: «…Він є наймолодшим кандидатом на посаду міського голови, балотується від «Європейської Солідарності», безпартійний. Нове обличчя в політиці, проте з вагомим досвідом управління, ректор Рівненської духовної семінарії і академії ХВЄ, волонтер з великими досягненнями у підтримці наших воїнів та їх рідних…», - зазначив Віктор Кривенко.

Цей же допис на свою сторінку поширив і голова Рівненської крайової організації Народного Руху України Андрій Брегін.

30 жовтня Олександр Третяк розмістив на своїй сторінці у Facebook повідомлення  з подякою Віктору Кривенку та Андрію Брегіну за підтримку його кандидатури Народним Рухом України.

12 листопада про підтримку Олександра Третяка повідомила партія «Голос» на своїй сторінці у Facebook:

«Голос» висловлює підтримку кандидату в мери Рівного Олександру Третяку, - голова партії Голос Кіра Рудик. Партія «Голос» прийняла рішення підтримати у другому турі виборів кандидата в мери міста Рівне Олександра Третяка. Програмні цілі кандидата від «Європейської солідарності» Олександра Третяка найбільш схожі з програмою «Голосу». У нас є спільні бачення та позиції по розвитку міста. Зокрема, комплексний підхід до озеленення міста, реалізація проєкту «Зелена стежка», розвиток транспортної системи та, обов’язково, оновлення Генерального плану Рівного. І, що для партії «Голос» важливо, Олександр Третяк - це молодий, амбіційний та проєвропейський політик, благодійник і патріот України. Тому наша підтримка однозначно на його користь».

У той же день очільниця партії «Голос» Кіра Рудик на своїй сторінці у Facebook розповіла про те, чому «Голос» підтримує певних кандидатів:

«Днями чую багато запитань з приводу підтримки того чи іншого кандидата у другому турі виборів. Моя відповідь проста: Голос підтримає політиків, які розділяють наші цінності та програмні засади партії… У місцевих громадах не об’єднуються з конкуруючими партіями чи партіями-союзниками. А гуртуються довкола спільних громадських пріоритетів, задля прийняття конкретних рішення - за розвиток транспортної системи, за озеленення міста, за доступність медицини у селах, за модернізацію комунальної інфраструктури - які будуть на благо суспільству. Тому рішення про підтримку партією “Голос” під час другого туру місцевих виборів кандидатів від будь-якої іншої політичної сили, базується на тому, чи згоден претендент на крісло мера адаптовувати програму розвитку, розроблену командою “Голосу” у даному регіоні. Так само будь-яка співпраця наших депутатів із представниками решти політичних сил, які пройшли до місцевих рад, спрямована на виконання програмних цілей місцевих команд “Голосу”.

Олександр Третяк подякував за підтримку партії «Голос», яка була висловлена на найвищому рівні, а також подякував за кроки назустріч Роману Денисюку, очільнику обласної організації партії.

До слова зазначимо, що ще наприкінці жовтня «Європейська Солідарність» підтримала кандидатуру від партії «Голос» Віктора Євпака на виборах у Черкасах. Олександр Третяк також на своїй сторінці підтримав Віктора Євпака.

Зазначимо, що за даними Бібліотеки реклами Олександр Третяк платно просував у Facebook дописи про підтримку своєї кандидатури іншими партіями. Також Петро Порошенко рекламує допис про підтримку Олександра Третяка.

Віктор Шакирзян, окрім прихильників своєї політичної сили (Тараса Максименка, Святослава Стельмащука, Василя Харковця та інших), заручився також і підтримкою партій ВО «Свобода», ВО «Батьківщина» та «Сила і Честь».

13 листопада на сторінці обласної організації партії ВО «Свобода» з’явилося повідомлення із закликом підтримати Віктора Шакирзяна на посаду міського голови Рівного: 

«Рівненська "Свобода" закликає підтримати Віктора Шакирзяна у другому турі виборів міського голови Рівного! Готуючись до місцевих виборів, спільно із мешканцями Рівного, свободівці напрацювали власне бачення швидких змін міста на краще та представили його у формі передвиборчої програми міської організації ВО «Свобода» та нашого кандидата на посаду міського голови Олег Осуховський. Із ключовими положеннями можете ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/2IEjElm. Нині перед новообраними депутатами-свободівцями стоїть непросте завдання – втілити цю програму в життя та врешті витягнути Рівне із дев’яностих років. Вважаємо, що повинні виконати наші першочергові завдання: розпочати очищення Рівного від корупції, а Усті та Басівкутського озера – від забруднення іншими нечистотами. Ми отримали запевнення від місцевої політичної сили «Рівне разом» та її лідера Віктора Шакирзяна і вважаємо, що ефективно спільно втілимо наше бачення розвитку міста. Наразі ми працюємо над створенням меморандуму про співпрацю, в якому узгодимо конкретну дорожню карту змін Рівного на краще. Наша команда здатна змінити Рівне швидко в інтересах містян!».

За даними Бібліотеки реклами партійна організація ВО «Свобода» платно рекламувала цей допис про підтримку.

18 листопада на сторінці обласної організації ВО «Батьківщина» було розміщено рішення бюро Рівненської міської організації партії від 17 листопада:

«22 листопада вибори міського голови міста Рівне. Важливий день, який вимагає відповідального рішення. Рівному потрібен голова, який зможе об’єднати всіх; який матиме і нове, свіже бачення розвитку міста, і достатньо управлінського досвіду, аби забезпечити Рівному відповідний результат. На нашу думку означеним критеріям відповідає Віктор Шакирзян. Рух «Рівне разом» в самій своїй назві несе ідею об’єднання громади міста. Сам Віктор Шакирзян заявляє позиції суголосні тим, з якими йшла «Батьківщина». Передовсім це призначення головного архітектора м. Рівне, затвердження нового генерального плану і, на період до вирішення цих ключових питань, - введення мораторію на будь-які новобудови в центральній частині Рівного та його рекреаційних зонах. Ці позиції нам не просто близькі, це те на чому стоїть «Батьківщина» і з чим ми йшли до виборця. Віктор Шакирзян, як людина з вагомим керівним та управлінським досвідом, безперечно, здатен забезпечити виконання цих та інших важливих рішень. Це створить необхідні умови для динамічного розвитку міста Рівне на користь всіх його мешканців та цілої нашої громади. Пропонуємо підтримати. Рішення бюро Рівненської міської партійної організації ВО «Батьківщина» від 17.11.2020 року».

14 листопада Віктор Шакирзян подякував за підтримку ВО «Свобода», а вже 18 листопада після підтримки ВО «Батьківщина» позиціонував себе як єдиного кандидата від проукраїнських сил. Допис про це він платно рекламує.

В той же день на сторінці обласного осередку партії «Сила і Честь» з’явилося повідомлення про підтримку кандидатури Віктора Шакирзяна: 

«Друзі та прихильники! 22 листопада ми обиратимемо нового міського голову Рівного. Представники місцевого осередку політичної партії "Сила і Честь" вже визначилися, кого підтримати. Це - Віктор Шакирзян!!! Успішний підприємець та благодійник!  Прийдіть на дільниці і віддайте свій голос за достойного управлінця! Адже від вашої позиції залежить майбутнє рідного міста!»

Таке ж повідомлення було поширено на сторінці міської організації партії.

Відповідно до статті 15 Виборчого Кодексу України участь громадян України у виборах є добровільною. Ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у голосуванні на виборах, а також у висуванні кандидатів, у передвиборній агітації, в інших виборчих заходах чи у здійсненні інших виборчих процедур, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частини 6 статті 278 Виборчого Кодексу України міська (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) територіальна виборча комісія приймає рішення про проведення повторного голосування, якщо до виборчого бюлетеня на виборах міського голови було включено більше двох кандидатів на посаду міського голови і за підсумками голосування в день виборів жоден із кандидатів не отримав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.