Сторінки кандидатів та осередків політичних партій активно використовували рекламу в соцмережах впродовж передвиборчої кампанії. ОПОРА проаналізувала, скільки витратили на рекламу у Facebook кандидати на посаду міського голови Херсона, які брали участь у «другому турі».

Нагадаємо, що 15 листопада у Херсоні відбулося повторне голосування за міського голову, у якому найбільшу кількість голосів набрав Ігор Колихаєв – 63,59% від загальної кількості голосів. Володимир Сальдо отримав 33,80%.

За допомогою Бібліотеки реклами Facebook Громадянська мережа ОПОРА визначила вартість та кількість рекламних дописів, які публікувалися на сторінках кандидатів протягом різних проміжків часу.

Протягом «дня тиші» та дня голосування, 14 та 15 листопада відповідно, херсонці могли бачити політичну рекламу зі сторінок обох кандидатів на посаду Міського голови Херсона.

14 листопада Публічна сторінка Ігоря Колихаєва поширювала 23 публікації вартістю 10 американських доларів. У дописах зазначають, що Ігор Колихаєв продовжує контролювати початок опалювального сезону у Херсоні, «підтримує спорт та талановиту молодь» та «переймає практику успішних українських міст».

В одному рекламному дописі йдеться про підтримку Ігоря Колихаєва представниками місцевого осередку політичної партії «Слуга народу». Також рекламували публікацію із закликом прийти на вибори 15 листопада.

«Майже 20 років місто грабували, знищували та довели до точки неповернення. Якщо рухатись такими темпами, то до 2030 року Херсон може втратити статус обласного центру, бо не буде ані ресурсів, ані людей, здатних працювати», – написано у публікації.

Протягом 8-14 листопада зі сторінки поширювали 36 дописів загальною вартістю 1,30 тис. американських доларів.

Володимир Сальдо витратив 250 американських доларів на поширення 12 дописів зі сторінки Володимир Сальдо – кандидат в мери Херсона у «день тиші». Деякі з цих дописів рекламувалися також у день голосування.

Зазначимо, що за даними сайту, назву цієї сторінки змінювали два рази. Створена ця сторінка 10 вересня 2020 року під назвою «Блок Сальдо». Через день назву змінили, додавши ім’я політика. 9 листопада сторінку назвали «Володимир Сальдо – кандидат в мери Херсона».

В одній із рекламованих публікацій йдеться про підтримку кандидатури Сальдо представниками політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». «Ми підтримуємо В.Сальдо на виборах мера в Херсоні, бо він повністю приймає нашу програму «МИР! ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ! ТУРБОТА!» – пишуть у публікації.

За тиждень перед днем голосування Володимир Сальдо витратив 1,15 тис. американських доларів на рекламу 15 дописів.

Раніше Громадянська мережа ОПОРА аналізувала, яку політичну рекламу бачили жителі Херсонщини у серпні та вересні.

Нагадаємо, що за допомогою сайту ОПОРИ Facebook Analyzer можна аналізувати, який контент і на яких умовах просувають у соцмережах українські політики та партії. Окрім того, експерти ОПОРИ також підготували покрокову інструкцію для кандидатів про те, як користуватись інструментом політичної реклами в соціальних мережах.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)