Помер кандидат на посаду міського голови Конотопу, який отримав найбільшу кількість голосів виборців, Олександр Луговий. Питання щодо призначення повторних виборів наразі не розглядалось. Конотопська міська ТВК очікує на офіційні документи.

Вночі 16 листопада пішов з життя новообраний міський голова Конотопа Олександр Луговий. Ймовірно, причиною смерті стали наслідки захворювання на коронавірус. Олександр Луговий балотувався на виборах Конотопського міського голови як самовисуванець і переміг, отримавши 7332 голоси, що становить 37,34 % голосів виборців.

Як повідомила в коментарі ОПОРІ голова Конотопської міської ТВК Оксана Єзерська: «Немає ще ніяких документів, навіть свідоцтва про смерть. Наразі про факт нам відомо, але чекаємо офіційних документів, щоб можна було визначатися з подальшими діями».

Як наголошує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області: “Ця сумна подія слугує підставою оголошення повторних виборів у місті”.

Відповідно до пункту 7 частини 1 статті 280 Виборчого кодексу, ТВК приймає рішення про визнання виборів міського голови такими, що не відбулися, та про призначення повторних виборів, якщо особа після її обрання не набула мандат міського голови у порядку, встановленому Кодексом, з підстав, зазначених у пункті 4 частини першої та частині четвертій статті 231, тобто, у разі смерті.

Зауважимо, що подібна подія також сталася і в місті Бориспіль Київської області. Там Бориспільська міська ТВК призначила повторні вибори.

Згідно з частиною 2 статті 195 Виборчого кодексу України повторні місцеві вибори призначаються на останню неділю шістдесятиденного строку з дня прийняття рішення про їх призначення, а виборчий процес розпочинається за п’ятдесят днів до дня повторних місцевих виборів. Рішення про призначення повторних місцевих виборів приймається відповідною територіальною виборчою комісією не пізніш як у десятиденний строк з дня настання обставин, передбачених цим Кодексом, для призначення таких виборів або з дня припинення обставин, що стали підставою для припинення виборчого процесу відповідних місцевих виборів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.