Київський окружний адміністративний суд припинив повноваження всього складу Васильківської міської ТВК. Як зазначено в судовому рішенні, причиною стало одноразове грубе порушення комісією вимог Конституції України, Виборчого кодексу України та законів України. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Київський окружний адміністративний суд розглянув позов Київської територіальної організації політичної партії «Європейська Солідарність», кандидатки в депутати від цієї партії Оксани Перінської, Київської обласної організації політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», а також Київської обласної організації політичної партії «За майбутнє» до Васильківської міської територіальної виборчої комісії.

У позовній заяві позивачі зазначали, що результати голосування до Васильківської міської ради по багатомандатному округу, встановлені в протоколі ТВК від 12 листопада 2020 р., не відповідають дійсним результатам голосування, встановленим у протоколах дільничних виборчих комісій. З-поміж позовних вимог, зокрема, – визнати протиправним та скасувати рішення Васильківської міської ТВК про результати виборів депутатів Васильківської міської ради, зобов'язати ТВК провести повторний підрахунок голосів на низці виборчих дільниць, а також достроково припинити повноваження усього складу Васильківської міської ТВК.

Згідно з рішенням суду, яке ОПОРА отримала від позивачки Оксани Перінської, суд повністю задовольнив позов. Про перемогу в адміністративному суді кандидатка повідомляла і на своїй сторінці у Facebook.

Рішення набирає чинності після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає чинності після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двох днів з дня проголошення рішення.

Наразі ОПОРІ не вдалося отримати інформації про подання учасниками справи апеляційної скарги на рішення адміністративного суду.

Як повідомляла ОПОРА, під час цьогорічних місцевих виборів ЦВК уже двічі розпускала Васильківську міську ТВК – 2 жовтня та 6 листопада.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)