Зарічна та Ковпаківська районні у місті територіальні виборчі комісії закінчили прийом протоколів від ДВК 16 листопада вранці і оголосили перерву до вівторка, 17 листопада. Результати повторного голосування на виборах Сумського міського голови ще не оголошено.

Протягом ночі 15 та 16 листопада 2020 року спостерігачі ОПОРИ моніторили процес прийому протоколів підрахунку голосів та іншої виборчої документації на двох територіальних виборчих комісіях – Зарічній та Ковпаківській районних у місті Суми.

Загалом передача протоколів проводилась доволі оперативно. Кілька дільничних виборчих комісій, у протоколах яких були неточності, повернули на уточнення протоколів. Незважаючи на відносно швидкий темп роботи комісій, перед приміщенням та всередині приміщень, де знаходяться ТВК, утворювались черги.

Тим не менш, до 5 ранку 16 листопада всі протоколи було прийнято. Відтак обидві ТВК оголосили технічну перерву до другої половини дня 17 листопада.

ОНОВЛЕННЯ, 17 листопада, 14:00 17 листопада 2020 року в Ковпаківській ТВК повідомили спостерігачу ОПОРИ, що перерву продовжено до 18 листопада. Встановлювати результати голосування будуть о 9 ранку.

Нагадуємо, що відповідно до частини 4 статті 253 Виборчого кодексу України, дільнична виборча комісія виборчої дільниці, утвореної на території району у місті, в якому утворені районні у місті ради, доставляє: … 2) до районної у місті виборчої комісії: … б) протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з виборів міського голови;

Відповідно до положень частин 1, 2 статті 254 цього ж кодексу, з моменту закінчення голосування територіальна виборча комісія розпочинає безперервне засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування та результатів відповідних місцевих виборів у виборчому окрузі. На цей час члени територіальної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії. Засідання територіальної виборчої комісії, зазначене у частині першій цієї статті, оформляється протоколом безперервного засідання, який підписується головою або головуючим на засіданні, а також секретарем виборчої комісії та/або членом виборчої комісії, який виконував на зазначеному засіданні обов’язки секретаря. До протоколу приєднуються (за наявності) окремі думки членів виборчої комісії, які брали участь у засіданні і не згодні з прийнятим окружною виборчою комісією рішенням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.